Penktadienis, 2025.04.11
Reklama

Gavėnia jau prasidėjo

2012-02-22 10:20:47

Užgavėnės su riebiais blynais – jau praeityje, o priešaky – 7 pasninko savaitės. Gavėnia prasideda pirmą dieną po Užgavėnių, vasario 22-ąją. Ši diena vadinama Pelenų diena. Jos pavadinimas kilęs nuo bažnyčiose šventinamų pelenų, kurie barstomi žmonėms ant galvų primenant krikščionišką tiesą: „Iš dulkės gimei, dulke ir pavirsi.“ Pelenų diena laikoma ir pirmąja pavasario diena: mat tikima, kad žiemą žmonės išvijo per Užgavėnes.

Ligitos Sinušienės nuotr.

Gavėnios tikslas – prisiminti Kristaus kančią ir tinkamai pasirengti Didžiojo prisikėlimo šventei – Velykoms. Sakoma, kad šiuo periodu negalima valgyti mėsos, o tik tai, kas nuo Užgavėnių tarp dantų liko. Liaudyje išlikę pasakojimai, kaip viena moterėlė Užgavėnių vakarą įsikišusi į burną kumpį ir užmigusi, kad rytoj galėtų apsimesti, jog suvalgė tai, kas liko tarp dantų. Deja, bemiegodama ji tuo kumpiu paspringo ir užduso. Vyrai, pasinaudodami galimybe suvalgyti tai, kas liko tarp dantų, rengdavo ir išgertuves – degtine praskalaudavo tarpdančius, kad neliktų mėsos. Per gavėnią nebuvo leidžiama ir linksmintis: dainuoti, rengti šokių, vestuvių, kitų iškilmių.

Lietuvoje visi metų penktadieniai ir gavėnios laikas skirti atgailai. Nuo mėsiškų valgių susilaikoma visais metų penktadieniais (išskyrus tuos atvejus, kai jie sutampa su iškilmių dienomis), Pelenų trečiadienį ir pagal seną lietuvišką tradiciją Kūčių dieną. Draudžiama valgyti žinduolių ir paukščių mėsos bei jos produktų. Leidžiama maitintis žuvimi, kiaušiniais, pieno produktais, jūros gėrybėmis. Per pasninką valgomas augalinis maistas: vaisiai, daržovės, džiovinti vaisiai, rūgštūs produktai (rauginti kopūstai, rauginti agurkai), džiūvėsiai, grybai, riešutai, juoda ir balta duona, vandenyje virtos košės, geriama arbata. Draudžiama rūkyti, vartoti alkoholinius gėrimus, gyvulinius riebalus. Pasninko patiekalams gaminti tinka grūdinės kultūros (rugiai, miežiai, avižos, grikiai, žirniai, pupos), aliejiniai augalai (kanapės, linai, aguonos), daržovės (tinka ir konservuotos ar marinuotos), švieži ir džiovinti vaisiai bei uogos, žuvis.

Žuvis, įdaryta kruopų koše

 

 1 kg žuvies, 3 stiklinės miežinių kruopų, 2 stiklinės aliejaus, 2 svogūnai, malti pipirai, druska.

 

 Nuvalykite žuvį, nupjaukite galvą, švariai išplaukite ir pasūdykite. Ryte išvirtą miežinių kruopų košę (galima ir žirnių, sorų, grikių ar bulvių) pakepinkite su svogūnais. Pirmiausia pakepinkite susmulkintus svogūnus, paskui sudėkite su prieskoniais sumaišytą košę. Ta koše prikimškite žuvį. Pjūvį užsiūkite. Žuvį dėkite į skardą su aliejumi ir kepkite orkaitėje. Valgykite su daržovėmis.

Džiovintų slyvų salotos

 

 300 g džiovintų slyvų, 1 stiklinė virinto vandens, 2 šaukšt. cukraus, cinamonas, gvazdikėliai, citrinų sultys.

 Slyvas gerai nuplaukite, užpilkite vandeniu ir parą

mirkykite. Išmirkusias slyvas apdžiovinkite ir supjaustykite juostelėmis. Pabarstykite prieskoniais, cukrumi, pašlakstykite citrinų sultimis ir sudėkite į salotinę.

Bulvinės pasninko bandelės

2 kg bulvių, 1 svogūnas, 600 g miltų, 1 kiaušinis, 1 šaukšt. druskos, žiupsnelis kepimo miltelių, 1 šaukšt. aliejaus.

  Bulves su svogūnu išvirkite stipriai pasūdytame vandenyje, nupilkite vandenį, įmuškite kiaušinį ir sutrinkite. Suberkite miltus, sumaišytus su soda, viską gerai išminkykite. Formuokite bandeles, dėkite jas į aliejumi išteptą skardą ir kepkite orkaitėje apie 1 val.

Pupelienė

 1 stiklinė pupelių, 1 morka, 3 bulvės, 1 l pieno ar grietinėlės, petražolės, krapai, druska.

 Pupeles išmirkykite. Jas ir kubeliais supjaustytas bulves bei morką dėkite į puodą, pasūdykite, užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Daržoves virkite, kol jos suminkštės. Supilkite pieną ar grietinėlę, sudėkite smulkintus krapus ir petražoles, kaitinkite viską, kol užvirs. Ši sriuba gali būti balinama ir aguonų pienu.

Troškinti burokėliai su silke ir grybais

Virti burokėliai, džiovinti grybai, silkė (geriausia su galva), svogūnas, aliejus, pomidorų padažas, actas, druska, cukrus, keli žirneliai kvapiųjų pipirų, lauro lapeliai.

Išvirtus burokėlius sutarkuokite, džiovintus grybus išvirkite ir supjaustykite juostelėmis. Išdarinėtą silkę supjaustykite neplačiomis juostelėmis, svogūnus pakepinkite. Visa tai sudėkite į vieną indą, įpilkite aliejaus, acto, įdėkite 2–3 šaukštus pomidorų padažo, įberkite druskos, cukraus, įmeskite pipirų ir lauro lapelių. Viską išmaišykite ir sukrėskite į troškintuvą. Troškinkite apie pusvalandį.

Liepa Buitkutė

valstietis.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Patinimas, diskomfortas, spaudimas – ar tai išvarža?
Su pilvo išvaržomis susiduria įvairaus amžiaus žmonės, dažniausiai – rūkantieji. Įprastai pilvo išvarža staigaus s...
Vilniuje – pirmoji storosios žarnos naviko endoskopinė operacija
Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje atlikta pirmoji sostinėje sudėtinga endoskopinė operacija, kurios metu jaunai pac...
Psichologė apie vaikystę su kalte, gėda ir pykčiu
„Mes juk savo vaiką mylim. Žiūrėkit, jis pavalgęs, aprengtas, net telefoną turi“, – aiškina nuo alkoho...
Antsvorio ir nutukimo dilema: tik estetinė problema ar rimtas pavojus sveikatai?
Gyventojų apklausos duomenys rodo, kad daugiau nei pusė (52 proc.) žmonių, turinčių antsvorio ar nutukę, patyr...
​Ministrė: už valstybės apmokėtas gydymo paslaugas pacientai neturi primokėti
Sveikatos apsaugos ministerijoje trečiadienį per spaudos konferenciją pristatyti įstatymų pakeitimai, kurie turėtų užtik...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų