Paskelbta eilinė daugelio tyrimų analizė apie kavos poveikį sveikatai. Šį kartą buvo įtraukti net 36 didelės apimties tyrimai, bendras dalyvių skaičius buvo 1,2 milijono asmenų.
Svarbiausia – saikas
Tyrimuose analizuotas kavos poveikis širdies ir kraujagyslių ligoms: miokardo infarktui, galvos smegenų insultui, širdies nepakankamumui, taip pat tirtas mirtingumas dėl šių būklių.
Tyrimo rezultatai parodė, kad visiškai negeriantiems kavos asmenims rizika susirgti buvo panaši kaip ir geriantiems daugiau nei 5 kavos puodelius per dieną.
Geriantiems nuo 3 iki 5 puodelių per dieną nustatytas širdies ir kraujagyslių ligų rizikos sumažėjimas.
Nepakankamai patikimi duomenys
Koks dar yra nustatytas kavos poveikis organizmui? „Yra atlikta tyrimų, įrodančių teigiamą kavos poveikį, bet mechanizmai tiriami iki šiol. Aptikta, kad kava sumažina tikimybę susirgti Parkinsono liga, bet daugiau vyrams nei moterims. Geriantieji kavą rečiau serga storosios žarnos vėžiu nei tie, kurie jos visai negeria; sumažina mirties nuo alkoholinės kepenų cirozės riziką; apsaugo nuo antrojo tipo cukrinio diabeto“, - atsako gydytoja dietologė Žana Antonova ir patikina, jog vid dėlto visų tyrimų rezultatai nėra tokie patikimi, kad negeriantieji kavą turėtų pradėti ją vartoti arba jos mėgėjai atsisakyti.
Kodėl kava yra vienas labiausiai tiriamų maisto produktų pagal jos įtaką sveikatai?
„Galbūt dėl to, kad yra labai populiarus gėrimas, apaugęs įvairiais mitais. Nėra iki galo aiškūs kai kurie kavos veikimo mechanizmai. Įvairių studijų gaunami rezultatai įvairūs, kartais neatsižvelgiama į daug svarbių faktorių, kurie gali daryti įtaką tyrimo rezultatams. Kiaušiniai (cholesterolis) ne mažiau populiaresni“, - atsakydama šypsosi dietologė.
Paklausta, kodėl išleidžiama tiek daug lėšų panašioms studijoms, gydytoja pataria atkreipti dėmesį į tai, ar straipsnio apačioje nurodyta, kad studiją finansuoja kokia nors kompanija.
Šaltinis
Ding et al. Long term coffe consumption and risk of cardiovascular disease: a systematic review and a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Circulation, 2013, Nov 07.