Voveraitės - vasaros grybai, dar kitaip dzūkų lepeškomis ir voveruškomis vadinamos.
Skaniausios voveraitės paprasčiausiai iškeptos keptuvėje su grietine arba grietinėle ir pateiktos su šviežiomis bulvėmis. Tai tobulas, visų mėgstamas ir laiko patikrintas receptas. Siūlome vieną tokių receptų.
Reikės:
5 stiklinių voveraičių,
400 ml liesos grietinėlės,
2 svogūnų,
3 šaukštų aliejaus,
3 šaukštų miltų,
100 g lydyto sūrelio.
Grybus suberti į sausą keptuvę ir troškinti, kol atsiras daug sulčių, apie 15 min.
Kitoje keptuvėje įkaitinti aliejų, apkepinti smulkintus svogūnus, juos sudėti į grybus, viską apibarstyti miltais, gerai išmaišyti. Supilti grietinėlę ir kaitinti, kol užvirs. Tuomet po šaukštą sudėti sūrį. Sumažinti ugnį ir troškinti apie 10 min.
Pagardinti druska, pipirais, muskato riešutu, petražolėmis ir šiek tiek čiobrelio.
Keletas faktų apie voveraites:
Voveraitės mūsų pušynuose dygsta nuo birželio vidurio iki spalio pabaigos.
Nors voveraitės tik trečios kategorijos grybas, jis labai mėgstamas ne tik Lietuvoje, bet ir daugumoje Europos šalių.
Plaudami voveraites, jas kuo trumpiau mirkykite vandenyje, nes jos kaip kempinės sugeria vandenį, o nuo to jų skonis tik prastėja.
Voveraičių visai nereikia pjaustyti, nes jos kuo puikiai plėšomos.
Kepdami voveraites, neperkraukite jomis keptuvės - tai trukdys voveraitėms vienodai iškepti.
Kepkite voveraites žalias, prieš tai jų tikrai nereikia apvirti, nes kitaip jos tik praras savo kvapnumą.
Kepdami žalias voveraites keptuvėje, leiskite joms išsitroškinti savo sultyse, o sultims nugaravus grybus skaninkite grietine ar grietinėle.
Gamindami voveraites nenaudokite per daug prieskonių, pakaks tik juodųjų pipirų ir čiobrelių, tegu jaučiasi grybų skonis.
Voveraites geriausia džiovinti (kuo puikiausiai tiks žiemą patiekalams skaninti), šaldyti (tik prieš tai jas perliekite verdančiu vandeniu) arba šaldyti jau apkeptas svieste (beliks tik pašildyti).