Ketvirtadienis, 2025.04.10
Reklama

Gydytojas dietologas įvardijo daržovę, kuri prailgins gyvenimą

Šaltinis: vlmedicina | 2024-05-24 15:28:02

Šių dienų sveikos gyvensenos dėmesio centre –  ilgaamžiškumo siekiamybė, apimant tinkamos mitybos, fizinio aktyvumo ir emocinės sveikatos dermę. Visi šie veiksniai susiję, tačiau lengviausia to siekti skiriant didesnį dėmesį mitybai, gausiai valgant sezoninius produktus, pavyzdžiui, smidrus. 

Smidrai
Smidrai/ Pexels.com

Dietologas Edvardas Grišinas teigia, kad kiekvienas turėtų pagalvoti apie tai, kaip galėtų gyventi ne tik kuo ilgiau, bet ir kokybiškiau, o metams bėgant turėti kuo mažiau persekiojančių ligų.

„Mityba yra vienas pagrindinių ilgo gyvenimo veiksnių, kurį kiekvienas galime nesunkiai valdyti. Kur kas sunkiau dažnam pakeisti tai, kas yra aplink mus. Ne visada galime numatyti, ar laiku baigsime darbą ir neteks dirbti viršvalandžių, kad nepapulsime į spūstis ir t. t. Negalime pasirinkti ir oro, kuriuo kvėpuojame, tačiau mityba ir fizinis aktyvumas – tik mūsų rankose. Šiandien įvairaus maisto pasiūla yra milžiniška, tad rinktis tikrai yra iš ko. Tinkama mityba yra viena svarbiausių sąlygų, siekiant pagerinti gyvenimo kokybę ir ilgaamžiškumo“, – pranešime žiniasklaidai teigia „Maximos“ funkcinės mitybos partneris, gydytojas dietologas Edvardas Grišinas.

Anot jo, skiriant per mažai dėmesio mitybai, žmogaus organizmas patiria stresą, sutrinka jo funkcionavimas. „Prastas maistas didina nutukimo riziką, blogina mūsų psichoemocinę būklę, mat ji taip pat tiesiogiai susijusi su maistu. Mityba labai svarbi vitaminų ir polifenolių balansui, bakterijoms, kurios gyvena mūsų žarnyne. Bendrai tariant, mityba yra svarbi visapusiškai – tai ne tik pagrindinis energijos šaltinis, bet ji taip pat gali turėti ir gydomųjų savybių“, – kalba E. Grišinas.

Smidrai – vertingi probiotikai ir antioksidantai

Prekybos tinklo funkcinės mitybos partnerio E. Grišino teigimu, smidruose gausu vitamino C, chromo, kuris svarbus gliukozės kontrolei. Ši daržovė taip pat yra folio rūgšties šaltinis, tad smidrus ypatingai pravartu valgyti žmonėms, turintiems anemiją, geležies nepakankamumą.

„Jie, kaip ir kitos žalios daržovės, turi daug tirpiųjų ir netirpiųjų skaidulų. Viena iš šių tirpiųjų skaidulų yra inulinas – labai svarbi prebiotinė medžiaga, kuri pagerina organizmo mikroelementų, pavyzdžiui, magnio, geležies įsisavinimą, reguliuoja riebalų apykaitą, turi sąsajų su mažesniu cholesterolio kiekiu kraujyje, palaiko gliukozės balansą. Taip pat turi labai daug galingo ir mūsų kepenims labai svarbaus antioksidanto glutationo, kuris apsaugo mūsų organizmą nuo oksidacinio streso, palaiko kepenų detoksikacines funkcijas. Smidrai yra ir energijos šaltinis mūsų centrinei nervų sistemai“, – pasakoja E. Grišinas.

Kas smidrais džiaugtis turėtų su saiku

Gydytojas dietologas priduria, kad smidrai puikiai tiks ir propaguojantiems aktyvų gyvenimo būdą, ir besilaikantiems įvairių dietų, mat dėl turimo labai mažo kalorijų kiekio juos galima valgyti neskaičiuojant –persivalgyti smidrų praktiškai neįmanoma.

„Be abejo, jei smidrus patieksime grietinėlės padaže, tai jau turėsime kalbėti ne apie pačius smidrus, o apie patiekalą ir jo maistinę vertę. Visuomet reiktų atskirti, kas yra produktas, o kas yra patiekalas“, – pabrėžia E. Grišinas.

Kita vertus, gydytojas primena, kad saikingai valgyti smidrus turėtų žmonės, kurie susiduria su virškinimo trakto sutrikimais, pilvo pūtimais ar turi mikrofloros disbiozę. Šiems žmonėms gydytojas pataria smidrais mėgautis su saiku, nepersivalgyti jų gausiai.

Ilgaamžiškumas – ką dar dėti į lėkštę?

Jau visai netrukus parduotuvių lentynose pasirodys ir dar gausesnis šviežių lietuviškų daržovių bei vaisių pasirinkimas. Siekiantiems ilgaamžiškumo, E. Grišinas pataria valgyti visus sezoninius produktus be išimčių, tačiau pirmiausia ragina atkreipti dėmesį į tuos, kurie į parduotuvių lentynas atvyko iš vietinių ūkių.

„Būtinai prisiminkite kitą ankstyvąją daržovę – ridikus. Jie ne tik skanūs, bet turi labai daug folio rūgšties, kalio, kalcio, vitamino K. Ridikai taip pat pasižymi priešgrybelinėmis, priešvėžinėmis savybėmis“, – išskirtinumus vardina dietologas.

Pagalvoti gydytojas siūlo ir apie sezonines prieskonines žoleles, pavyzdžiui, petražoles. Jose taip pat gausu žmogaus organizmui reikiamų medžiagų. „Valgykite ir uogas, pavyzdžiui, šilauoges. Beje, juk tuoj prasidės ir lietuviškų braškių sezonas – jos puikus vitamino C šaltinis“, – priduria jis.

Gydytojas dietologas primena, kiek daržovių reikėtų kasdien suvartoti. Nors rekomenduojama daržovių paros norma yra 400 gramų, gydytojas dietologas vis tik siūlo neapsunkinti sau gyvenimo ir vietoje daržovių svėrimo vadovautis kita taisykle: su kiekvienu kasdieniu patiekalu reikėtų suvalgyti po daržovę.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
​Ministrė: už valstybės apmokėtas gydymo paslaugas pacientai neturi primokėti
Sveikatos apsaugos ministerijoje trečiadienį per spaudos konferenciją pristatyti įstatymų pakeitimai, kurie turėtų užtik...
Skausmui gydyti pradėta taikyti periferinė elektrinė nervų stimuliacija
Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Anesteziologijos, intensyvios terapijos ir skausmo gydymo centro Skausm...
Judėjimas ir veido oda: jie susiję kur kas labiau, nei galėtumėte pamanyti
Pavasarį daugelis žmonių pradeda aktyviau judėti – daugiau laiko praleidžiame gryname ore, sportuojame ir siekiame...
Venų varikozė: gyventi be skausmo, kompleksų ir komplikacijų baimės
Remiantis naujausiais Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, venų varikozė (kitaip – varikozinės venos...
Žmogaus papilomos virusas – nuo tikėjimo mitais iki nerimą keliančios statistikos
Lietuvoje sergamumo gimdos kaklelio vėžiu rodikliai išlieka vieni didžiausių Europoje ir viršija Europos Sąjungos (ES) v...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų