Antradienis, 2025.04.08
Reklama

Įdomūs faktai apie šokoladą ir smaližius iš koto išversiantys receptai

Šaltinis: vlmedicina | 2021-07-07 10:30:04

Liepos 7-ąją tarptautinę savo dieną mini bene populiariausias pasaulyje skanėstas – šokoladas.

Šokoladas
Šokoladas

„Tikriausiai pasaulyje nėra nė vieno žmogaus, kuris bent kartą gyvenime nebūtų ragavęs šokolado. Dabar šokolado pasiūla yra gerokai išaugusi, o šiam skanėstui keliami vis didesni reikalavimai. Parduotuvėse šiuo metu siūlome itin kokybiško becukrio, ekologiško ar šokolado be glitimo. Taip pat tarp pirkėjų dėmesį atkreipia ir šokoladai su įvairiais netikėtais priedais: kriaušėmis ir migdolais, vyšniomis, karamele ir jūros druska ar mangais“, – pasakoja Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas

Atsirado dar senovės majų laikais

Konditerijos ekspertas sako, kad šokolado istorija prasideda dar senovės majų laikais. Tiesa, tuomet šokoladas buvo geriamas. Šokolado gėrimas buvo įvairiausių tradicinių ritualų, švenčių ar sandorių užbaigimo dalis. Nors šokolado užėmė svarbią vietą majų kultūroje, jis nebuvo skirtas tik turtingiems ir galingiems, bet lengvai prieinamas beveik visiems. Daugelyje majų namų ūkių šokoladu buvo mėgaujamasi bene per kiekvienus pietus. Majų gamintas šokoladas buvo tirštas, dažnai derinamas su čili pipirais, medumi.

Tuo tarpu senovės actekai šokoladu žavėjosi dar labiau. Jie tikėjo, kad kakavos pupeles jiems atnešė dievai. Jie, kaip ir majai, dažnai mėgavosi įvairiausiais iš šokolado pagamintais gėrimais, tačiau actekų kultūroje šokoladu mėgautis galėjo jau aukštesnės klasės atstovai, mat kakavos pupelės buvo laikomos vertingesnėmis už auksą. Bene garsiausias actekų šokolado mėgėjas buvo imperatorius Montezuma II, kuris tariamai kiekvieną dieną gėrė šokoladą dėl jo suteikiamos energijos bei šį skanėtą naudojo kaip afrodiziaką.

Gerina smegenų veiklą, nuotaiką, suteikia energijos

Kaip sako T. Lauvray, šokoladas gaminamas naudojant kakavos pupeles, cukrų ir pieno miltelius, tačiau, žinoma, jo paruošimas priklauso nuo gaminamo šokolado tipo. Pirmiausia atvėrus kakavos ankštis išimamos pupelės. Tada jos padedamos fermentuotis: dažniausiai tai daroma apdengus jas bananų medžio lapais medinėse dėžėse. Jų fermentacijos procesas trunka nuo 4 iki 6 dienų, priklausomai nuo kakavos rūšies. Paskui pupelės paliekamos išdžiūti saulėje. Galiausiai išdžiovintos pupelės skrudinamos ir sumalamos į kakavos masę. Pusę šios masės paprastai sudaro kakavos masė, kitą pusę – kakavos sviestas.

Kaip pasakoja ekspertas, juodasis šokoladas gaunamas sumaišius kakavos masę, kakavos sviestą ir cukrų. Pieniškas: kakavos masę, kakavos sviestą, cukrų ir pieno miltelius. O baltasis gaminamas iš kakavos sviesto, cukraus ir pieno miltelių.

Šokoladas teigiamai veikia ir sveikatą. Kakava, iš kurios pagamintas kokybiškas šokoladas, turi itin daug antioksiantų, o juodojo šokolado vartojimas mažina riziką susirgti širdies ligomis. Juodajame šokolade galima rasti ir tokių sveikatai naudingų medžiagų kaip magnis, geležis, cinkas, fosforas ir selenas. Šokolado vartojimas taip pat suteikia energijos, gerina smegenų veiklą, netgi gali veikti tonizuojančiai, mat jame galima rasti ir šiek tiek kofeino.

Tiesa, verta paminėti, kad šios medžiagos šokolade yra kur kas mažiau nei kavoje, todėl vakare suvalgę gabalėlį šokolado su problemomis užmigti susidurti neturėtumėte. Be to, šokolado vartojimas gražina odą ir apsaugo ją nuo kenksmingų saulės spindulių. Šokolado vartojimas ypatingai teigiamai veikia nuotaiką. Jį valgant gaminasi natūralus hormonas – seratoninas mėgavimasis šokoladu ar šokoladiniu desertu sukelia į įsimylėjimą panašią būseną.

Konditerijos ekspertas tarptautinę šio skanėsto dieną siūlo pasigaminti kelis itin paprastus receptus su šokoladu.

Šokoladinis pyragas

Reikės:

150 g juodojo šokolado;

80 g sviesto;

100 g cukraus;

2 vnt. kiaušinių;

1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;

50 g miltų;

20 g kakavos;

Druskos (pagal skonį).

Gaminimas:

Šokoladą kartu su sviestu ištirpinkite karšto vandens vonelėje. Tą padarę, suberkite cukrų ir išmaišykite. Kiaušinius išplakite su žiupsneliu druskos ir vanilės ekstraktu. Į šį plakinį suverskite tirpintą šokoladą ir išmaišykite. Tuomet miltus sumaišykite su kakava, suberkite į plakinį ir vėl išmaišykite. Stačiakampę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, suverskite tešlą, jos paviršių išlyginkite šaukštu ir kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį. Kai iškeps, atvėsinkite, supjaustykite gabaliukais ir patiekite.

Šokoladiniai putėsiai

Reikės:

50 g juodojo šokolado;

150 g pieninio šokolado;

70 ml pieno;

2 vnt. kiaušinių;

1 arbat. šaukšt. cukraus;

120 ml riebios grietinėlės.

Gaminimas:

Sulaužykite šokoladą gabaliukais ir pakaitinkite karšto vandens vonelėje, kol šokoladas visiškai išsilydys. Tuomet supilkite pieną ir išmaišykite iki vientisos masės. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų ir juos išsukite su cukrumi. Trynius įmaišykite į pravėsusią šokolado masę, o baltymus suplakite iki standžių putų, atsargiai įmaišykite į šokolado masę šiek tiek vėliau. Atskirame dubenyje gerai suplakite grietinėlę, sudėkite į šokolado masę ir išmaišykite. Sukrėskite putėsius į stiklines arba taures ir pastatykite bent kelioms valandos atvėsti. Šie putėsiai puikiai tiks su saldžiarūgštėmis uogomis: braškėmis, avietėmis, vyšniomis ar kitomis. Skanaus!

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: šokoladas
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Interlytiškumas – sąvoka, kurios dar nesuprantame
„Esu interseksualus – mano organizmas negamina testosterono“, – toks atviras Eurovizijos laureat...
Sveikas ilgaamžiškumas – ne prabanga, o reali galimybė
Mokslininkai atrado paprastą, bet itin tikslų rodiklį, kuris padeda ne tik įvertinti mūsų dabartinę sveikatos būklę, bet...
„Gerai jaučiuosi“ – pavojingiausia iliuzija: gydytojos žinia Lietuvai
Balandžio 7-oji – Pasaulinė sveikatos diena, kurios metu žmonėms primenama, kaip svarbu pasirūpinti savimi. Šeimos...
Širdies permušimai: ką svarbu apie juos žinoti ir kada sunerimti
Širdies permušimus bent kartą gyvenime yra pajutęs kiekvienas. Juos gali nulemti pervargimas, ilgalaikis stresas, nesaik...
Pirmą kartą Lietuvoje dar gimdoje esančiam vaisiui atskirtos amniono juostos
Gabrielė 25-ąją nėštumo savaitę Šiauliuose ultragarsinio tyrimo metu sužinojo, kad vaisiaus kojytė yra stipriai padidėju...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų