Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius dr. Jonas Milius šiandien Seime vykusioje konferencijoje „Lietuvos gyventojų sveikata ir mityba“ pabrėžė, kad mums pavyzdys turėtų būti Skandinavijos šalys, kurios nusprendė per penkerius metus pasiekti, jog parduotuvėse beveik visi maisto produktai būtų ekologiški.
J. Miliaus nuomone, labai svarbu palengvinti reikalavimus norintiems turėti ekologinio ūkio statusą, kadangi Lietuvoje – puikios sąlygos gaminti aukščiausios kokybės produktus. Kad kuo daugiau vartotojų pasiektų produktai tiesiai iš ūkio, VMVT jau supaprastino sąlygas nedideliems gamybos cechams.
Visi konferencijos dalyviai akcentavo, kad daugelį ligų sukelia netinkami mitybos įpročiai. Lietuvos širdies asociacijos prezidentė prof. Žaneta Petrulionienė teigė, kad net 90 proc. širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnių susiję su mityba.
VU Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. Rimantas Stukas pristatęs šiemet atliktus tyrimus apgailestavo, kad 82 proc. lietuvių savo mitybą vertina kaip nesveiką, tačiau vis tiek vartoja per daug druskos, cukraus, sočiųjų riebalų ir per mažai, daržovių, vaisių.
Siekiant rasti efektyvius receptus, kaip paskatinti Lietuvos gyventojus sveikai maitintis, ir buvo suorganizuota konferencija „Lietuvos gyventojų sveikata ir mityba“, kurioje dalyvavo specialistai bei gydytojai iš Sveikatos apsaugos ministerijos, VUL Santariškių klinikų, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos. Taip pat Lietuvos prekybos įmonių asociacijos atstovai.
Konferencijai pirmininkavęs Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininkas prof. Juozas Pundzius pabrėžė, kad nei viena pasaulio šalis nėra atradusi visiems tinkamo būdo, kuris padėtų žmonėms įskiepyti sveikos mitybos principus. Vis dėlto, pasak profesoriaus, išsivysčiusių šalių patirtis patvirtina, kad nuolat primenant apie sveikos mitybos svarbą ir rodant bei pasakojant apie autoritetingus žmones, kurie daug juda, tinkamai maitinasi, nevartoja alkoholio, nerūko, galima pasiekti gerų rezultatų.
Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė mano, kad įsitvirtinti sveikos gyvensenos įpročiams padėtų žiniasklaidos priemonėse skelbiamos mitybos rekomendacijos įvairioms amžiaus grupėms, taip pat patarimai kaip maitintis susirgus konkrečia liga.
„Maistas, kurį valgome daro tiesioginį poveikį mūsų organizmui, todėl kaip nepilame netinkamo kuro į automobilį, taip ir patys neturėtume bet ko valgyti, kad po kelerių metų nereikėtų gydytis“, - sako D.Mikutienė.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba