Paskrudintų indiškų kmynų, arba kumino, kvapas, susiliejęs su kalendros aromatu, yra, ko gera, ryškiausias įspūdis, kurį palieka Indijos virtuvė.
Kuminas mūsų lietuviškus kmynus primena tik forma – nei skoniu, nei aromatu neturi nieko bendra. Pasaulyje kuminas yra paplitęs gerokai plačiau nei mūsų lietuviški kmynai, o pastarieji rytietiškiems ar vakarietiškiems patiekalams sunkiai pritaikomi.
Kumino aromatas šildantis, intensyvus, stiprus, šiek tiek karstelėjęs. Kuminas nepaprastai mėgstamas ir be jo neįsivaizduojama virtuvė.
Kumino išskirtinumas yra tik jam būdingas eteris – kuminaldehidas. Jo sėklose yra net 2,5-4 proc. Švelnų spygliuočių ir šviežumo aromatą lemia kiti eteriniai aliejai – pininas ir felandrinas.
Virtuvės karalius
Kuminas - prieskonis, žinomas dar nuo priešistorinių laikų. Jis įaugęs į Indijos, Vidurio ir Artimųjų Rytų , Pietų Europos, Šiaurės Afrikos bei Lotynų Amerikos virtuves.
Viduržemio jūros regione dėl savo karstelėjusio skonio buvo vartojamas taip plačiai, kaip mes dabar vartojame juodąjį pipirą – maistui pabarstyti.
Šiomis dienomis pagrindiniai šio prieskonio tiekėjai yra Indija, Sirija, Pakistanas, Egiptas ir Turkija.
Naudojamas tiek sėklomis, tiek ir maltas. Ruošiant maistą į riebalus, skirtus maisto gaminimui, kuminas dedamas vienas iš pirmųjų. Padauginus kumino, jis užgožia visų kitų prieskonių aromatą.
Sėklų skonis ir aromatas būna stipresnis, jeigu prieš vartojimą paskrudinamos sausoje keptuvėje arba ghi, kol jos patamsėja ir ima gardžiai kvepėti.
Indiškų kmynų sėklos yra pagrindinis prieskonis gaminant daržovių garnyrus, ryžių patiekalus, užkandžius, jogurtu gardintas salotas, natūralaus jogurto gėrimus, padažus, ankštinių sriubas ir troškinius, tirštas sriubas.
Jos dedamos į įvairiausius prieskonių mišinius (garam masala, curry) bei kuskusą, tradicinius ir saldaus pieno (panyras) sūrius.
Dėl antimikrobinių savybių vartojamos konservuojant (sūdant, rauginant ar marinuojant) daržoves.
Sveikatinančios savybės
Indiškų kmynų sėklose yra riboflavino, B grupės vitaminų , folio rūgšties, vitaminų C , K, E, kalcio, geležies, magnio, fosforo, kalio, natrio, cinko.
Kuminas naudojamas karščiavimui sumažinti: sumaišome lygiomis dalimis kuminus, kalendras ir pankolius. Užplikome verdančiu vandeniu ir apie 10 min. palaikę išgeriame. Gerti galima kas valandą.
Jei skauda skrandį, sumaišome 1/3 arbatinio šaukštelio kumino su žiupsneliu akmens druskos. Gerai sukramtykime šitą mišinį ir užgerkime stikline šilto vandens.
Esant makšties uždegimui ir baltosioms išskyroms galima pasidaryti tokį mišinį: šaukštelis kumino, šaukštelis sveiesto ghi, šaukštelis smulkintos saldymedžio šaknies. Gautą mišinį užplikyti puse litro verdančio vandens ir palikti 10 min. Perkošti, atvėsinti iki kūno temperatūros ir skalauti švirkštu ar gumine kriauše.
Kuminai stimuliuoja kepenų gebėjimą detoksikuoti žmogaus organizmą, taip pat yra geras antiseptikas.
Neseniai atlikti tyrimai parodė, kad kmynų sėklos turi antikancerogeninių savybių. Šios mažos, bet galingos sėklos sumažina skrandžio ir kepenų auglių riziką.
Net jei jūs neturite jokių konkrečių ligų, kuminas bus puikus tonikas organizmui.
Kumino sėklų nuovirą vandenyje arba piene rekomenduojama gerti po 2-3 kartus per dieną maitinančioms motinoms – didina pieno kiekį ir tonizuoja. Kuminas veikia raminamai, stiprina širdį ir nervų sistemą.
Apie kumino gydomąsias savybes savo darbuose užsimena Hipokratas, Dioskoridas ir Plinijus Vyresnysis.
Limonadas džaldžyra (jaljeera) masala
Puikiai malšina troškulį karštomis vasaros dienomis. Geriamas kaip aperityvas prieš valgį. Puikiai sužadina skonio receptorius, gerina virškinimą,
mažina dujų kaupimąsi. Patiekti atšaldytą.
3 puodeliai šalto vandens,
1 šaukštas sausai kepintų indiškų kmynų sėklų,
1 arbatinis šaukštelis džiovintų ar šviežių maltų mėtų lapelių,
2 šaukštai citrinos sulčių,
½ arbatinio šaukštelio juodosios druskos (kala namak),
1/2 šaukštelio džiovinto imbiero arba juodųjų pipirų,
1 žiupsnelis cukraus.
Viską gerai sutrinkite ir užpilkite šalto vandens.
Parengė Žilvinas Užkuraitis