Trečiadienis, 2024.12.18
Reklama

Iš moliūgo galima pasigaminti net kavos

www.lrt.lt | 2013-12-23 10:25:53

„Liūdnu ir pilku laikotarpiu, kai žmogų apima liūdesys, moliūgas yra puikus daktaras. Juk yra sakoma, kad žiūrint į oranžinę spalvą negresia joks liūdesys“, – teigia sveikos mitybos žinovė Danutė Kunčienė.

Moliūgas
Redakcijos archyvo nuotr.

D. Kunčienė papasakojo apie mums neįprastus moliūgo panaudojimo būdus.

Sunaudoja ir žievę

„Moliūgas turi daug angliavandenių – kalio, magnio, geležies, C ir B grupės vitaminų“, – vardija šiemet jau trečią kartą sveiko maisto šventėje „Šeimininkių šeimininkės“ titulą pelniusi Danutė Kunčienė. Sveikos mitybos žinovė prieš Kalėdas išleido savo ketvirtąją knygelę apie šaknų vaistines galias, o moliūgą tiesiog dievina ir jį sunaudoja visą – net žievę.

„Kai žmonės prapjauna moliūgą, dažniausiai visą minkštimą bei žievę išmeta. Norėčiau patarti neišmesti to minkštimo, kuriame yra sėklos. Mes jį, atskyrę nuo sėklų arba kartu su jomis, galime džiovinti. Išdžiuvusį minkštimą, atskirtą nuo sėklų, sumalę į miltukus turėsime labai skanius miltus. Tais miltais galėsime praturtinti blynus.

O sudžiovinę žievę ir ją sumalę į miltelius, juos paskrudinę, galėsime pasidaryti kavos. Iš paties moliūgo galima pasidaryti traškučių. Arba sumalti į miltus ir, sumaišius su kvietiniais, kepti sausainius ar pyragaičius“, – pasakojo sveikos mitybos žinovė.

Anot pašnekovės, moliūgą kai kas džiovina orkaitėje ar ant radiatoriaus, o ji pati jį džiovina džiovyklėje.

„Visur yra gerai, kur jis gerai sudžiūsta. Esant mažai temperatūrai jis gali pradėti pelyti, todėl svarbu laikyti ne mažesnėje nei 35 laipsnių temperatūroje, daugiausia leistina – 42 laipsniai. Aš džiovinu keturias moliūgo dalis atskirai: sėklas, minkštimą, žievę, moliūgo masę.

Moliūgą reikia supjaustyti nelabai mažais gabaliukais, nes priešingu atveju sudžiuvę liks permatomi. O jeigu gavosi maži gabaliukai, tai galime juos suverti ir pasidaryti kalėdinę eglutę“, – moliūgo džiovinimo subtilybėmis dalinosi moteris.

Moliūgą galima rauginti  

D. Kunčienė atskleidė, jog moliūgą galima naudoti ne tik sudžiovinus ar sumalus, tačiau ir surauginus: „Mes rauginame agurkus, kopūstus, burokėlius, tačiau galime užraugti ir moliūgą. Per 4–5 dienas šiltame kambaryje jis pilnai įrūgsta. Toks moliūgas labai dera prie šviežių kopūstų“.

Moliūgai gali būti ne tik raugiami, bet ir patys naudojami kaip indai, skirti šiam procesui.

„Teko skaityti, kad Meksikoje, Moldavijoje išskobia iš moliūgo minkštimą, žievę džiovina ir daro indus. Moldavai agurkus juose net raugina ir jie sako, kad nėra skanesnių agurkų kaip užraugintų moliūge“, – pasakoja pašnekovė.

Dar vienas netikėtas moliūgo pritaikymas – vitamininga kava.

„Sumalkite džiovintą moliūgo žievę kavamalėje. Iš gautų miltelių pora šaukštelių įberkite į puodą, užpilkite stikline vandens ir keletą minučių pakaitinkite. Į verdantį mišinį įpilkite keletą šaukštų sojos pieno arba grietinėlės, pakaitinkite apie 10–20 sekundžių ir palikite kuriam laikui, kad pritrauktų. Tuomet atsiranda ypatingas aromatas ir tuo pačiu išbrinksta žievelės“, – neįprastos kavos receptą atskleidė D. Kunčienė.

Zita Kelmickaitė,

www.lrt.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Per šventes padaugėja apsinuodijimo maistu atvejų: kas tai lemia bei kaip apsisaugoti?
Šventinis laikotarpis dažnam asocijuojasi ne tik su dovanomis ir šiltomis akimirkomis su šeima, bet ir dosniai kalėdinia...
Gydytoja akušerė-ginekologė: šlapimo nelaikymas yra ne gėda, o liga
Šlapimo nelaikymas yra sveikatos problema, apie kurią kalbėti vengia didžioji dalis moterų. Nors šis sutrikimas nėra pav...
Pavojingas apsinuodijimas smalkėmis prasideda paprastu galvos svaiguliu
Šaltuoju metų laiku, kai prasideda šildymo sezonas ir gyventojai pradeda aktyviai naudoti šildymo įrenginius, smarkiai p...
Šventės ir negalavimai: kada kreiptis skubiosios pagalbos, o kada galima gydytis namuose?
Šventiniu laikotarpiu į Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) Skubiosios pagalbos skyrių paprastai kre...
Kepenų transplantacija: pacientui prireikė operacijos dėl parazitų pažeistų kepenų
31-erių metų Petras tapo pirmuoju pacientu šalyje, kuriam dėl itin retos ligos – kepenų echinokokozės, kai parazit...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų