Klausimas. Man ką tik išoperavo tulžies pūslę. Valgant pagal ligoninėje pateiktą maisto lapą skauda dešinį šoną. Gal galėtumėte konkrečiau parašyti, ką valgyti pirmomis dienomis po operacijos? Praėjo jau 7 dienos, bet šiandien bijau visko valgyti. Valgiau morkų ir kalafiorų troškintą sriubą, jogurtą, avižinių dribsnių košę, be nieko, duoniukų. Ar teisingai maitinausi? Tarp maitinimų geriu vandenį su citrinos lašeliu. Valgau po nedaug. Daiva, 48 m.
Atsako Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė
Po šios operacijos būtina maitintis dažniau ir po nedaug, apie 250-300 ml, bent 5-6 kartus per dieną. Maistas kol kas geriau trintas, virtas, troškintas, pradėkite nuo lengvų daržovių, kruopų sultinių, garuose ruoštos paukštienos, žuvies, baltyminio omleto. Tinka ir rauginti neriebūs pieno produktai - jogurtas, pasukos, varškė. Žinoma, būtinos daržovės, vaisiai, uogos (kol kas venkite itin rūgščių), tik ankstyvuoju pooperaciniu periodu juos geriau valgyti termiškai apdorotus, pvz., troškintos morkos, moliūgas, cukinija ar obuolys. Rinkitės grikių, avižų, ryžių kruopas, tinka duoniukai, pilka, šviesi duona be priedų. Kol kas venkite šaltų maisto produktų, pvz., ledų, daug skaidulų turinčio maisto - ankštinių, tamsios duonos su grūdais, sėklomis, taip pat saldumynų, riebios mėsos, riebių pieno produktų. Nepamirškite gerti vandens apie 1,5-2 litrus per dieną.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.