Įvairiomis spalvomis – oranžine, geltona ir kt. – birželį, liepą, rugpjūtį žydinčią nasturtę (lot. Tropaeolum) daugelis vertiname kaip gražią ir kvapnią darželių gėlę. Tačiau šis iš Peru kilęs žolinis augalas gali visavertiškai papildyti ir namų vaistinėlę, - pataria fitoterapeutė-homeopatė Zofija Tikuišienė. Ne veltui Amerikos indėnai lapų sultimis gydo odos niežulį, plaukų slinkimą, širdies ligas, hipertoniją, naudoja žaizdoms gydyti.
Sveikatinimui vartojamos rugsėjį subręstančios sėklos ir žolė – stiebelis su lapais ir žiedais. Žaliavą džioviname džiovykloje, 40 laipsnių temperatūroje, paskleidę plonu sluoksniu. Laikome maišuose gerai vėdinamoje vietoje, tinka vartoti dvejus metus. Sėklos džiovinamos atskirai.
Lapuose, - pasakoja Z. Tikuišienė, - yra eterinių aliejų, rauginių medžiagų, alkaloidų, jodo, kalio, provitamino A, vitaminų B, B2. Bet labiausiai nasturtė vertinama dėl itin didelio vitamino C kiekio, antibakterinį, grybelį naikinantį poveikį turinčio eterinio aliejaus. Dėl šių savybių ji nepakeičiama peršalimo ligų atveju.
Nasturtė pasižymi kraują valančiu, organizmą stiprinančiu, širdies susitraukimus, kraujotaką gerinančiu poveikiu. Ji veiksminga pašlijus nervams, apėmus melancholijai, gerina savijautą sergant stenokardija, išemine širdies liga.
Gydytoja Z. Tikuišienė pataria šios žolės užpilą gerti sergant lėtiniu bronchitu, bronchų, plaučių nepakankamumu, limfmazgių uždegimu, hipertonija, mažakraujyste, šlapimo takų ligomis, plaukų slinkimu. Nasturčių preparatai itin rekomenduojami gydantis antibiotikais, pertraukomis tarp jų. „Manoma, kad nasturtės padeda išsaugoti jaunystę. Be to, vien pažiūrėjęs į nasturtės žiedus įgysi stiprumo, tvirtumo“, - prideda fitoterapeutė.
Sergant išvardintomis ligomis tiks augalo nuoviras: tris šaukštelius lapų, pumpurų ir vaisių užpilti litru verdančio vandens, pakaitinti vandens vonelėje, palaikyti. Gerti po pusę stiklinės tris kartus per dieną nuo nurodytų ligų.
Nuo virusinės infekcijos. 1. 10 g, t. y. arbatinį šaukštelį, lapų užpilti stikline vandens, palaikyti pusvalandį. Gerti po pusę stiklinės tris kartus per dieną ar dažniau.
2. Nuo virusinės infekcijos efektyvi ir nasturčių, pipirmėčių ir krienų (tarkuotų arba lapų) arbata, – visi arbatos komponentai turi baktericidinių savybių.
Vitamininis nasturčių lapų ekstraktas. Supjaustome 100 g nasturčių lapų, užpilame puse litro verdančio vandens, 3 minutes paverdame, nukošiame. Geriame kelis kartus per dieną. Ekstraktas papildo organizmą vitaminais.
Nuo plaukų slinkimo. 1. Išspausti sultis ir trinti galvą kas antrą dieną, o jei nedirgina - galima kasdien.
2. 100 g šviežių nasturčių sumaišyti su 100 g dilgėlių ir 10 g žąsinių sidabražolių. Užpilti puse litro spirito ar degtinės, palaikyti 15 parų, nukošti. Trinti plinkančias galvos vietas kas trečią dieną.
Šviežių pumpurų, nesubrendusių sėklų galima dėti į salotas, daržovių, kiaušinių, mėsos patiekalus, žiedais puošiamos salotos.
Prieš gydantis nasturčių preparatais pasitarti su gydytojais.