Trečiadienis, 2024.12.18
Reklama

Jokie skaniausi kūčiukai neapsieina be aguonų: kokia jų nauda sveikatai?

Šaltinis: vlmedicina | 2023-12-12 10:38:17

Tarp daugybės ingredientų, kurie sukuria turtingą Kalėdų skonių paletę, aguonos išsiskiria kaip universalus ir laikui nepavaldus šventinio meniu priedas. Šios mažos sėklos pasižymi subtiliu skoniu ir puikiu traškumu, todėl puikiai tinka įvairiems kalėdiniams patiekalams gaminti. Jose gausu mineralų, tačiau nereikėtų šių sėklų maišyti su opijinėmis aguonomis, kurios nėra sveikatai palankios, kaip mums gerai žinomos tradicinės aguonų sėklos.

Kūčiukai
Kūčiukai / VLMEDICINA.LT ( Algirdo Kubaičio) nuotr.

Nereikėtų tapatinti su opijinėmis aguonomis

Aguonų sėklos – tai mažos, daug aliejaus turinčios opijinių aguonų sėklos. Tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad nepaisant to, jog šios sėklos siejamos su opijinėmis aguonomis, jose nėra opijaus alkaloidų ir dėl to yra plačiai naudojamos kulinarijoje.

„Aguonų sėklos yra maistingas produktas, kuriame gausu svarbiausių maistinių medžiagų. Jos yra puikus mineralų, tokių kaip kalcis, fosforas, magnis ir geležis, šaltinis. Didelis šių medžiagų kiekis padeda stiprinti kaulų sveikatą, o sudėtyje esanti geležis padeda išvengti mažakraujystės, nes palaiko raudonųjų kraujo kūnelių susidarymą. Be to, aguonų sėklose yra nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, ypač linolo rūgšties, kuri svarbi sveikai odai palaikyti. Bendrai aguonų sėklose esantys sveikieji riebalai prisideda prie širdies ir kraujagyslių sveikatos. Dar jose yra šiek tiek baltymų ir maistinių skaidulų“, – pranešime žiniasklaidai vardija dr. E. Gavelienė.

Aguonos – ne tik kalėdiniams kūčiukams

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, išskirtinio skonio ir tekstūros aguonų sėklos suteikia kalėdiniams kulinariniams patiekalams šventiškumo, o jų panaudojimas – platus, nes tinka tiek saldžių, tiek pikantiškų patiekalų gamybai.

„Jei norite pasimėgauti saldžiais šventiniais desertais, išbandykite tradiciją gaminti aguonų vyniotinį – nuostabų desertą, kuriame saldi mielinė tešla apgaubia gardų įdarą iš maltų aguonų, cukraus ir trupučio medaus. Be to, paįvairinkite savo kalėdinių sausainių repertuarą citrusiniais sausainiais, į kurių tešlą galite įmaišyti nuostabų citrinos ar apelsino žievelės ir aguonų derinį. Prieš kepdami sausainių tešlą apvoliokite aguonose, kurios suteiks jai sodrią tekstūrą“, – apie šventinius gardėsius pasakoja O. Suchočeva.

Ekspertė priduria, kad iš pikantiškų patiekalų galima išbandyti aguonų plutą žuviai ar vištienai: „Sumaišykite aguonas su džiūvėsėliais, žolelėmis ir citrinos žievele, kad sukurtumėte aromatingą plutą mėsos kepiniams. Taip ne tik padidinsite patiekalo vizualinį patrauklumą, bet ir suteiksite unikalų skonį, kuris papildys pikantiškus elementus.“

Tinkamai laikykite aguonų sėklas namuose

O. Suchočeva pabrėžia, kad norint išsaugoti aguonų sėklų skonį, šviežumą ir maistingumą, labai svarbu jas tinkamai laikyti namuose: jose yra natūralių aliejų, kurie, veikiami oro, šviesos ir karščio, ilgainiui gali prisidėti prie sėklų gedimo proceso.

„Kad namuose aguonos išliktų šviežios ir kokybiškos, laikykite jas sandariame inde, vėsioje ir tamsioje vietoje, pavyzdžiui, sandėliuke ar spintelėje. Veikiant orui ir šviesai, sėklos gali prarasti skonį ir aromatą, todėl sandarus uždarymas padeda išsaugoti jų kokybę. Be to, aguonų sėklas patartina laikyti atokiau nuo šilumos šaltinių, kad jos nesuirtų“, – rekomenduoja prekybos tinklo ekspertė.

Kaip išsirinkti aukštos kokybės aguonų sėklas?

O. Suchočeva atkreipia dėmesį, kad norint išgauti geriausią skonį ir maistinę vertę kulinariniuose šventiniuose patiekaluose su aguonomis, labai svarbu pasirinkti aukštos kokybės sėklas.

„Apžiūrėdami aguonų sėklas atkreipkite dėmesį į jų išvaizdą – rinkitės vienodai tamsios spalvos ir apvalios formos sėklas. Aromatas taip pat rodo kokybę: aukštos kokybės aguonų sėklos turėtų skleisti švelnų riešutinį kvapą, o bet koks pašalinis ar rūgštus kvapas rodo prastesnę kokybę. Įsitikinkite, kad pakuotė yra sandari, kad sėklos išliktų šviežios, ir, jei įmanoma, rinkitės skaidrią pakuotę, kad prieš pirkdami galėtumėte vizualiai įvertinti sėklų spalvą ir kokybę. Žinoma, labai svarbu patikrinti galiojimo datą“, – perspėja ekspertė.

Taip pat O. Suchočeva pataria įvertinti aguonų tekstūrą: „Įvertinkite tekstūrą sutrindami šias sėklas: šviežios, kokybiškos aguonos, sutraiškytos tarp pirštų, turėtų išskirti nedidelį riebų pėdsaką. Be to, patartina pirkti sveikas sėklas, o ne iš anksto sumaltas, nes sveikos sėklos ilgiau išlaiko savo šviežumą ir skonį, todėl jas galima sumalti pagal poreikį.“

Naminiai kūčiukai su aguonomis

Kūčiukams reikės:

500 g kvietinių miltų;

4 g sausų mielių;

2.5 v. š. aguonų;

200 ml šilto vandens;

7 v. š. cukraus;

2 v. š. vynuogių sėklų aliejaus;

1 žiupsnelio druskos.

Gaminimo eiga:

Į šiltą vandenį suberkite cukrų ir mieles, maišykite, kol mielės ištirps.

Uždenkite dubenį virtuviniu rankšluosčiu, palikite šiltoje vietoje ~15-20 minučių, kol mielės išbrinks.

Į atskirą didelį dubenį suberkite pusę miltų, supilkite mielių ir vandens mišinį, įberkite druskos, gerai išmaišykite. Uždenkite dubenį virtuviniu rankšluosčiu ir vėl palikite šiltoje vietoje 30-40 minučių, kol tešla pakils.

Kai tešla pakils, suberkite aguonas. Tada dėkite tiek miltų, kad minkant tešla neliptų prie rankų, bet išliktų lengvai minkoma (nepridėkite per daug, kad kūčiukai nebūtų per kieti). Suformuokite tešlos rutulį, dėkite į dubenį, pabarstykite trupučiu miltų ir uždenkite virtuviniu rankšluosčiu. Palikite kilti šiltoje vietoje apie 1 val., kol tešla padvigubės.

Paimkite nedidelį gabalėlį tešlos, susukite į virvelę (virvelę turi būti rodomojo piršto storio) ir supjaustykite mažais gabalėliais (apie 1 cm storio). Kepdami kūčiukai labai išsipučia, todėl geriausia juos pjaustyti nedideliais gabaliukais. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje ~15-17 minučių. Turėtumėte gauti apie 2 didelius orkaitės padėklus.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kepenų transplantacija: pacientui prireikė operacijos dėl parazitų pažeistų kepenų
31-erių metų Petras tapo pirmuoju pacientu šalyje, kuriam dėl itin retos ligos – kepenų echinokokozės, kai parazit...
Darbus pradėjo trys sveikatos apsaugos viceministrės
Sveikatos apsaugos ministrės Marijos Jakubauskienės komandoje darbus pradėjo trys sveikatos apsaugos viceministrės &ndas...
Apdovanotos reikšmingiausios sveikatos priežiūros iniciatyvos
Gruodžio 16 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyko programos „Rūpinamės sveikata – gydo...
Alkoholizmas – giminės liga
„Priklausomybė nuo alkoholio – genetiškai nulemta liga“, – įsitikinęs Klaipėdos psichikos sveika...
Kokios procedūros naudingos sergantiems sensorine aksonine polineuropatija?
Klausimas. Kokios procedūros naudingos sergantiems neaiškios kilmės sensorine aksonine polineuropatija? Ar jiems pa...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų