Maždaug 73 proc. Didžiojoje Britanijoje parduodamos šviežios vištienos yra užkrėsta apsinuodijimą maistu sukeliančia bakterija Campylobacter, skelbia metus trukusį tyrimą atlikę specialistai iš Jungtinės Karalystės maisto standartų agentūros (FSA).
Tyrimo metu buvo ištirta maždaug 4000 šviežios vištienos pavyzdžių iš didžiųjų šalies prekybos tinklų, o taip pat nepriklausomų pardavėjų. Nustatyta, kad visi didieji mažmeninės prekybos tinklai tyrimo metu nesugebėjo pagerinti situacijos.
Tačiau FSA pažymi, kad „Marks & Spencer“, „Morrisons“, „the Co-op“ ir „Waitrose“ po tyrimo pranešė, kad užkrėsto vištienos dalis sumažėjo. Šie keturi prekybos tinklai taip pat atliko savo kovos su Campylobacter priemonių efektyvumo didinimą ir skelbia, kad jis veikia.
Campylobacter yra dažniausiai apsinuodijimą maistu Jungtinėje Karalystėje sukelianti bakterija. Statistika rodo, kad kasmet ja užsikrečia 280 tūkst. žmonių. Pagrindinis užkrato šaltinis yra paukštiena. Tačiau ekspertai pabrėžia, kad nuo bakterijos apsaugo tinkamas terminis mėsos apdorojimas.
Dažniausi apsinuodijimo, kurį sukelia ši bakterija, simptomai yra viduriavimas, pilvo skausmai, spazmai, pakilusi temperatūra ir bendra prasta savijauta. Paprastai bloga savijauta tęsiasi kelias dienas. Tačiau itin retais atvejais gali kilti ilgalaikių sveikatos problemų: gali išsivystyti dirgliosios žarnos sindromas ar reaktyvus artritas. Kai kuriais ypač sudėtingais atvejais žmogus gali ir mirti.
Absoliučioje daugumoje atvejų Campylobacter užsikrečiama valgant netinkamai termiškai apdorotą paukštieną, tačiau šia bakterija taip pat galima užsikrėsti valgant ir raudoną mėsą, geriant nepasterizuotą pieną ar nevirintą vandenį.
Specialistai pabrėžia, kad po paukštienos dorojimo labai svarbu švariai nusiplauti rankas, taip pat - nuplaukti mėsos dorojimui naudotus virtuvės įrankius ir lentelę.