Daugelis suaugusiųjų, duodami vaikui garuose virtą brokolį, galvoja, kad atžala jo nevalgys. Mitybos specialistė Raminta Bogušienė pritaria, žinoma, kad nevalgys ir sakys „nemėgstu“ ne tik dėl to, kad mes taip galvojame, bet ir todėl, kad žino gausiąs sausainį, baronką ar bandelę. Vis dar gaji suaugusiųjų baimė, kad mažametis liks alkanas. Tačiau šiais laikais sergama ne iš bado, bet nuo pertekliaus.
Ne drausti, bet mokyti
Pirmiausia, reikia įsisąmoninti, kad vaikai - mūsų atspindys. Jei mes priklausomi nuo baltojo cukraus (dar kitaip vadinamo baltąja mirtimi), kurio yra ne tik saldumynuose, bet ir kasdienėje duonoje, nesistebėkime, kad vaikai nori visko, kas saldu. Mažamečiai ne tik per šventes, bet ir kiekvieną dieną prašys „nors vieno saldainiuko“.
Antra, vaikų nereikia kritikuoti ar ant jų pykti, kad prekybos centruose stveria spalvingomis etiketėmis padabintą sveikatai nepalankų gardumyną. Ne drauskime, o kalbėkime, pasakokime, kad nuo cukraus dantukai genda, kad jame nėra jokių vitaminų ar mineralinių medžiagų, kad jis iš organizmo atima naudingas medžiagas. Mokykime, kad tai, kas sveika, reikia valgyti kiekvieną dieną, o nesveikus produktus vartoti tik retomis progomis.
Trečia, taip mąstyti turi visi vaikus supantys suaugusieji. Todėl VšĮ „Sveikatai palankus“ ir jos įkūrėja maisto technologė Raminta Bogušienė šviečia suaugusiuosius ir vaikus visoje Lietuvoje ir didina mitybos raštingumą. Analizuojama sveikatai palankios vaiko mitybos pagrindiniai principai ir gaunami atsakymai kaip juos įsivesti kasdieniniame gyvenime šeimose ir ugdymo įstaigose. Mokymuose studijuojama etiketės būtent tų maisto produktų, kuriuos tėveliai dažnai perka savo vaikams.
„Tėveliai, močiutės nustemba, kad „vaikams skirti“ maisto produktai, padabinti linksmomis spalvingomis etiketėmis neturi išskirtinių privalumų ir dažnai nėra palankūs mažamečių sveikatai. Padedu išsirinkti iš tam tikros maisto produktų grupės sveikatai palankiausią alternatyvą. Nors tokius gaminius kaip saldinta varškytė, jogurtukai daugelis perkame kaip kalcio šaltinį, mokymuose įrodau, kad tai ne kalcio, bet cukraus šaltinis“, – teigia internetinio puslapio sveikataipalankus.lt įkūrėja Raminta Bogušienė.
Sudarykime sąlygas pasirinkti sveikatai palankų maistą
Jei vaikui leistume rinktis tarp saldainio ir obuolio, dažnas paimtų saldumyną. Tačiau mes, suaugusieji, turime sudaryti sąlygas kasdien rinktis tik iš sveikatai palankaus maisto. Ką tai reiškia? Vaikai reguliariai turi gauti sveikatai palankų maistą ne tik namuose, bet ir viešoje erdvėje – ugdymo įstaigose, restoranuose, kavinėse. Tik išugdę mažamečių sąmoningumą ir sudarę sąlygas rinktis iš sveikatai palankių produktų, auginsime sveikus ir laimingus vaikus. Nutukimas, širdies kraujagyslių ligos ir kitos sveikatos problemos nuolat didėja, nors vaistų vartojimas auga. Supraskime, kad vaistai „gydo“ pasekmes, o priežastys glūdi gyvenimo būdo įpročiuose. Tik pakeitę mitybą sveikatai palankesne kryptimi sulauksime didesnių pokyčių sveikatos srityje.
Šiais metais pradėta vykdyti nacionalinė iniciatyva „Sveikatai palanki ugdymo įstaiga“. Jos įgyvendintojai VšĮ „Sveikatai palankus“ ir jos įkūrėja Raminta Bogušienė siekia kompleksinių vaikų maitinimo pokyčių ugdymo įstaigose. Iniciatyvos metu viešinama informacija, ką vaikai valgo ir geria kiekvieną dieną mokyklose ir darželiuose, su kokiomis maitinimo ir lavinimo problemomis susiduria ugdymo įstaigos. Šia iniciatyva siekiama didinti visos ugdymo įstaigos bendruomenės mitybos raštingumą ir gerinti vaikų maitinimą Lietuvos mastu.
5 suaugusiųjų žingsniai pagal VšĮ „Sveikatai palankus“ įkūrėją Ramintą Bogušienę, kad vaikai valgytų sveikatai palankų maistą