Trečiadienis, 2025.04.09
Reklama

Ką turėtumėte žinoti apie šaldytą maistą: 5 svarbiausi faktai

Pranešimas žiniasklaidai | Šaltinis: vlmedicina | 2017-11-07 10:56:19

Ar pastebėjote, kad šaldyto maisto vitrinos parduotuvėse, kuriose lankotės, ilgėja? Tam yra svarbi priežastis. Anksčiau buvome pratę patys gaminti produktą nuo tešlos minkymo iki dekoravimo arba pirkti jau pagamintą. Šiandien norime ir lengvai galime čia ir dabar gauti lyg ką tik restorane paruoštą gaminį, nesugaišę daug laiko ir neišėję iš namų.

© VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

Šaldyti ruošiniai turi tikrai ne vieną privalumą. Tokius maisto produktus vis dar vertinantiems skeptiškai, „Mantinga“ šaldytų gaminių technologė Ramunė Puzinienė atskleidžia penkis įdomius faktus, kurie pakeis tokį požiūrį.

Faktas Nr.1 – šaldymas – ilgas tradicijas turinti technologija.

Maisto užšaldymas – tai vienas iš seniausių maisto produktų išlaikymo būdų, kuriam naudoti skirtingi metodai. Šiandien parduotuvėse matome produktus, kurie šaldomi pasitelkiant greitą šaldymą. Greito šaldymo technologija buvo sukurta 1929 m. amerikiečio išradėjo Klarenso Berdsėjaus. Šis metodas žinomiausias ir labiausiai paplitęs maisto šaldymo pramonėje, nes taip išlaikoma natūrali produktų tekstūra, spalva ir kokybė, neprarandamos vertingos natūralios savybės.

Faktas Nr.2 – šaldymas nesumažina maistingumo.

Greitas produktų užšaldymas leidžia išsaugoti visas maistines vertybes – vitaminus bei antioksidantus ir netgi valgyti šviežesnį nei ką tik iš parduotuvės parsineštą paruoštą gaminį. Šaldytų produktų pasiūla parduotuvėse vis didėja – įsigyti galima jau net ir šaldytos duonos. Pavyzdžiui, panorus šviežios itališkos duonos – čiabatos ar prancūziško batono, tokius gaminius užtenka atitirpinti kambario temperatūroje, pašauti į įkaitintą orkaitę ir po 10 minučių jau galima mėgautis traškiu, dar garuojančiu kepiniu.

Faktas Nr.3 – šaldytiems gaminiams nereikia konservantų.

Visiems gerai žinoma, kad gamintojai, siekdami išlaikyti kuo ilgesnį produkto galiojimo laiką, naudoja įvairius konservantus. Tinkamai užšaldžius gaminius, sustabdomas bakterijų dauginimasis, sulėtinami arba visiškai sustabdomi biocheminiai ir fermentiniai pakitimai, todėl skoninės savybės ir šviežumas išlieka be jokių papildomų priedų.

Faktas Nr.4 – šaldyti galite net tai, ko nesitikėjote.

Šaldyti galima ne tik mums jau įprastus maisto produktus – daržoves, uogas, grybus, mėsą ar žuvį. Pavyzdžiui, užšaldžius rudąjį cukrų, jis nesulimpa, medų galima šaldyti ledukų formelėse. Jei mėgstate pasmaguriauti, tačiau nebegalite suvalgyti visos porcijos plaktos grietinėlės – drąsiai ją dėkite į šaldymo kamerą ir skanaukite, kai vėl užsinorėsite. Tai padeda išvengti maisto švaistymo.

Faktas Nr.5 – maistą galite užšaldyti pakartotinai.

Atšildyti ir vėl užšaldyti maistą – galite, tik svarbu, kad iš šaldiklio ištrauktas produktas kambario temperatūroje nebūtų laikomas ilgiau nei dvi valandas, o jei labai šilta, tuomet ne ilgiau nei valandą. Vis tik pakartotinai šaldant neapdorotą maistą, gali nukentėti jo kokybė.

Jei jūsų šaldiklis pilnas – matyt, gudriai valdote savo virtuvę, nes šaldyti gaminiai padeda gyventi skaniau, patogiau ir sutaupyti laiko.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
​Ministrė: už valstybės apmokėtas gydymo paslaugas pacientai neturi primokėti
Sveikatos apsaugos ministerijoje trečiadienį per spaudos konferenciją pristatyti įstatymų pakeitimai, kurie turėtų užtik...
Skausmui gydyti pradėta taikyti periferinė elektrinė nervų stimuliacija
Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Anesteziologijos, intensyvios terapijos ir skausmo gydymo centro Skausm...
Judėjimas ir veido oda: jie susiję kur kas labiau, nei galėtumėte pamanyti
Pavasarį daugelis žmonių pradeda aktyviau judėti – daugiau laiko praleidžiame gryname ore, sportuojame ir siekiame...
Venų varikozė: gyventi be skausmo, kompleksų ir komplikacijų baimės
Remiantis naujausiais Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, venų varikozė (kitaip – varikozinės venos...
Žmogaus papilomos virusas – nuo tikėjimo mitais iki nerimą keliančios statistikos
Lietuvoje sergamumo gimdos kaklelio vėžiu rodikliai išlieka vieni didžiausių Europoje ir viršija Europos Sąjungos (ES) v...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas