Moterys, kurios valgo maistą, turintį didelį kiekį linolo rūgšties, 34 procentais sumažina tikimybę pagimdyti vaiką, turintį autizmo sindromą, lyginant su tomis moterimis, kurios šios rūgšties vartoja nedaug, skelbia Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos mokslininkai, atlikę statistinę analizę.
Linolo, dar žinomos omega-6 rūgšties pavadinimu, gausu augaliniuose aliejuose, riešutuose ir sėklose. Minėtojo statistinio tyrimo metu taip pat paaiškėjo, jog moterys, organizme turinčios labai nedidelius kiekius omega-3 riebiųjų rūgščių, 53 procentais padidina riziką susilaukti autizmu sergančio vaiko, lyginant su tomis nėščiosiomis, kurios suvartoja pakankamą kiekį šių riebiųjų rūgščių. Tačiau daugiau omega-3 nereiškia stipresnės apsaugos nuo autizmo. Svarbiausia, kad organizme nebūtų šių rūgščių trūkumo.
„Mūsų tyrimas atskleidė tai, jog statistiškai moterys, vartojančios daugiau omega-6 riebiųjų rūgščių ir pakankamai omega-3, rečiau susilaukdavo autizmą turinčių vaikų. Tačiau mes neradome priežasties–pasekmės ryšio tarp „gerųjų“ riebalų ir autizmo“, – pažymi tyrimo autoriai. „Taip pat, studijos mastas nebuvo didelis, todėl išvadoms patvirtinti reikės pakartotinių tyrimų“.
Tyrėjai, siekdami išsiaiškinti mitybos įpročius, apklausė 317 moterų, kurioms gimė autizmu sergantis vaikas, ir 17728 moteris, kurių vaikai gimė sveiki. Autoriai nurodo, jog 5884 moterys mitybos ataskaitą pildė dar būdamos nėščios. Likusios moterys tai padarė praėjus daugmaž metams po gimdymo.
Priežastys, kodėl šios riebiosios rūgštys gali sietis su autizmo tikimybe, nėra aiškios. Tačiau yra žinoma, kad jos yra svarbios vaisiaus smegenų vystymuisi. Ypač rekomenduojama vartoti omega-3 riebiąsias rūgštis paskutiniais nėštumo mėnesiais bei maitinant vaiką krūtimi.
Mokslininkai tyrimo metu pašalino tokių faktorių, kaip motinos amžius, suvartotos kalorijos, rūkymas, įtaką rezultatams. Tačiau išlieka galimybė, jog galėjo likti nepastebėtas veiksnys, sukūręs riebiųjų rūgščių ir autizmo ryšio iliuziją.
Motinų ir vaikų sveikata besirūpinanti organizacija „March of Dimes“ būsimoms mamos rekomenduoja kiekvieną dieną suvartoti apie 200 miligramų omega-3 (dokozaheksaeno) riebiųjų rūgščių. Nors kai kurios gausiai šių rūgščių turinčios žuvys taip pat gali turėti gyvsidabrio, kurio nėščiosioms reiktų vengti, tokios žuvys kaip lašiša, silkės ar sardinės, apsinuodijimo gyvsidabriu pavojaus kelti neturėtų. Riešutai ir augaliniai aliejai taip pat gali būti geri riebiųjų rūgščių šaltiniai, rašo „March of Dimes“.
Tomas Asminavičius,