Trečiadienis, 2025.04.09
Reklama

Kada gerti sultis ne tik nesveika, bet ir pavojinga

2016-09-26 10:47:35

Sultys yra gėrimas, kuris turi ir sveikatinančią, ir maistinę vertę, bet gerti jas kaip vandenį – didelė klaida, LRT RADIJUI sako gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė. Anot Žolinčių akademijos įkūrėjos Danutės Kunčienės, labai negerai sultis gerti valgant, be to, nereikėtų jų saldinti cukrumi.

© VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

Reikia prisiminti, kad sultys yra maistas, o ne vanduo, ne paprastas skysčių šaltinis, kas ir apibrėžia sulčių vaidmenį kasdienėje mityboje, sako gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė. Be to, sultys yra gėrimas, kuris turi sveikatinančią ir maistinę vertę, bet kartu ir jų perteklius daro neigiamą poveikį, tad gerti jas kaip vandenį – didelė klaida. Todėl, primena medicinos mokslų daktarė, sergant, tarkim, nutukimu arba II tipo cukriniu diabetu, sultis rekomenduojama vartoti iki 16–17 val.

Pasak Žolinčių akademijos įkūrėjos Danutės Kunčienės, labai negerai sultis gerti valgant: „Sultys geriamos nors pusvalandį prieš valgį arba po valgio praėjus 1–1,5 val. Jei valgome kokį baltyminį, sunkesnį maistą, reikėtų palaukti net keletą valandų. Negerai sultis ir saldinti cukrumi – geriau jų išsispausti iš saldžių obuolių.“

Nors sultys, ypač šviežiai spaustos, yra maistas, per pusryčius išgerti jų stiklinę ir daugiau nieko nevalgyti negalima, pabrėžia J. Dobrovolskienė. „Sultys yra ištrauka, koncentratas, kuris turi skystąją vaisiaus dalį. Suvalgę, tarkim, tris keptus obuolius, pajusime sotį, o maisto vertė tikrai bus visai kitokia“, – sako medikė ir priduria, kad pirmenybę visada reikėtų skirti vaisiams.

D. Kunčienė primena posakį „obuolys į namus – liga iš namų“ ir pastebi, kad obuoliai ypatingi ir tuo, kad juos galima derinti ir su daržovėmis, ir su vaisiais, pavyzdžiui, burokėliais, morkomis, šermukšniais, moliūgais, net peraugusio agurko sultimis.

Tačiau, pabrėžia ji, geriant sultis, būtina žinoti saiką: „Burokėlių sulčių saugu gerti po vieną šaukštą tris kartus per dieną. Želmenų sulčių – 10–20 g, o ne 200 g.“ J. Dobrovolskienė patvirtina žolininkės teiginį ir priduria, kad, sergant mažakraujyste, burokėliai negerina situacijos, be to, gerti per daug tiek burokėlių, tiek morkų, tiek želmenų sulčių ne tik nesveika, bet ir pavojinga.

Beje, sako medikė, nuomonė, kad maišyti daržovių ir vaisių sultis negerai, yra mitas. Svarbiausia, dar kartą primena ji, negerti sulčių litrais.

Paklausta, kiek vertingos pasterizuotos sultys, J. Dobrovolskienė paaiškina, kad, kadangi jos pakaitinamos iki 70–80 °C, bet neužverdamos, vitamino C ir flavonoidų jose lieka. „Beje, vitamino C nelieka per žiemą iki pavasario laikytuose vaisiuose, tad sultys šiuo atveju – išeitis“, – patikina gydytoja dietologė.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: sultys
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
​Ministrė: už valstybės apmokėtas gydymo paslaugas pacientai neturi primokėti
Sveikatos apsaugos ministerijoje trečiadienį per spaudos konferenciją pristatyti įstatymų pakeitimai, kurie turėtų užtik...
Skausmui gydyti pradėta taikyti periferinė elektrinė nervų stimuliacija
Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Anesteziologijos, intensyvios terapijos ir skausmo gydymo centro Skausm...
Judėjimas ir veido oda: jie susiję kur kas labiau, nei galėtumėte pamanyti
Pavasarį daugelis žmonių pradeda aktyviau judėti – daugiau laiko praleidžiame gryname ore, sportuojame ir siekiame...
Venų varikozė: gyventi be skausmo, kompleksų ir komplikacijų baimės
Remiantis naujausiais Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, venų varikozė (kitaip – varikozinės venos...
Žmogaus papilomos virusas – nuo tikėjimo mitais iki nerimą keliančios statistikos
Lietuvoje sergamumo gimdos kaklelio vėžiu rodikliai išlieka vieni didžiausių Europoje ir viršija Europos Sąjungos (ES) v...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų