Penktadienis, 2025.04.25
Reklama

Kaip išsirinkti kokybiškus kiaušinius?

vlmedicina.lt | 2014-04-16 16:51:22

Kiaušinis – gyvybės simbolis, todėl per šv.Velykas ridename, daužome ir valgome margučius. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausiasis specialistas Jonas Stanius pataria, ką reikėtų žinoti renkantis kiaušinius, kad šventinį stalą papuoštų kokybiški produktai?

Putpelių kiaušiniai
Genovaitės Privedienės nuotr.

Kiaušiniai cholesterolio kiekio nedidina

Nors kiaušinyje cholesterolio – gana daug, tačiau jau prieš trisdešimt metų atlikti moksliniai tyrimai paneigė mitą, kad valgant kiaušinius didėja blogojo cholesterolio kiekis kraujuje. Atvirkščiai, kasdien su maistu turime gauti apie 300 mg šios medžiagos, nes ji dalyvauja ląstelių, lytinių hormonų gamyboje, taip pat tulžies rūgšties, vitamino D sintezėje.

Be to, kiaušiniuose gausu vitamino A ir D, B grupės vitaminų. Daug šiame produkte ir mineralinių medžiagų: cinko, greitinančio žaizdų gijimą ir stiprinančio imuninę sistemą, jodo, reikalingo skydliaukės hormonų gamybai. Taip pat stipraus antioksidanto seleno, kuris mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių, onkologinėmis ligomis, lėtina senėjimo procesą. Lecitinas – dar viena kiaušiniuose esanti svarbi medžiaga, iš kurios gaminasi labai reikalingas atminčiai acetilcholinas.

Ką galime sužinoti iš kiaušinių ženklinimo?

Prekybos centruose ir turgavietėse parduodami kiaušiniai yra paženklinti tam tikrais žymenimis, kuriuos sudaro skaičių ir raidžių seka.

Ką reiškia skaičiai? Pirmasis skaičius nurodo vištų dedeklių laikymo būdą. 1 patvirtina, kad vištos laikomos laisvai, t.y. gali vaikščioti lauke. 2 reiškia, kad jos laikomos ant kraiko. Taip dažniausiai auginamos dedeklės paukštynuose ir tam tikroje teritorijoje pastato viduje gali laisvai vaikštinėti. 3 reiškia, kad vištos laikomos narvuose. 0 žymimi ekologinėmis sąlygomis auginamų dedeklių kiaušiniai, kurie  yra vertingiausi. Mat vištos šiltuoju metų laiku visą dieną laisvai vaikšto, lesa žolę ir natūralius pašarus. Laisvai laikomų vištų kiaušiniai taip pat aukštos kokybės, nes vištos gali pramankštinti kojas, todėl jos stipresnės, rečiau serga nei auginamos narvuose.

Raidžių trumpinys nurodo šalies kodą. Kiaušiniai į prekybos vietas atkeliavę iš Lietuvos paukštynų ar ūkių, yra pažymėti trumpiniu LT, iš Lenkijos – PL, Latvijos – LV ir pan.

Raidėmis A ir B žymima kiaušinių klasė. Parduotuvėse ir turgavietėse gali būti parduodami tik A klasės kiaušiniai. B klasės naudojami perdirbimui.

Penki paskutiniai skaičiai – paukštyno registracijos numeris. Jis nurodo, kad vištų laikymo vieta turi veterinarinio patvirtinimo numerį, kuris reiškia, kad paukštynas ar ūkis yra kontroliuojamas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos.

Smulkūs ūkininkai kiaušinių neprivalo ženklinti

Renkantis kiaušinius taip pat svarbu atkreipti dėmesį į pakuotės ženklinimo etiketę, kurioje privalo būti nurodytas produkto tinkamumo vartoti terminas, pažymėta, kad kiaušinius reikia laikyti šaltai, pateikta informacija apie vištų auginimo būdą.

Beje, ūkininkai, laikantys mažiau kaip 50 vištų, neprivalo parduodamų kiaušinių ženklinti. Tačiau smulkūs augintojai, kaip ir didieji paukštynai, vartotojui kiaušinius gali siūlyti tik pakuotėse, nesuskilusiais lukštais ir šviežius.

Spalva ir dydis nėra kokybės įrodymas

Kiaušinio lukšto spalva priklauso nuo vištų rūšies. Nėra skirtumo tarp rudų ir baltų kiaušinių – jų maistinė vertė vienoda.

Nuo kiaušinio dydžio maistinių medžiagų kiekis taip pat nepriklauso. Kiaušiniai skirstomi į keturias svorio kategorijas: XL – labai dideli (73 g ir didesni), L – dideli (63–73 g), M – vidutiniai (53–63 g), S – maži (iki 53 g). Tačiau tiek labai dideliame, tiek mažame kiaušinyje – tos pačios maistinės medžiagos ir vitaminai.

Tuo tarpu lukšto tvirtumui daugiausiai įtakos turi naudojami pašarai. Vištas auginant laisvai, lesinant pilnaverčiais ir subalansuotais pašarais, lukštai yra tvirčiausi.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikų endokrinologė: hormonų pusiausvyrą trikdo net kasdieniai įpročiai
Pastaraisiais metais vis daugiau žmonių serga endokrininėmis ligomis, todėl mokslininkų dėmesys krypsta į aplinkoje esan...
Kokios medžiagos būtinos kiekvienam, norinčiam išsaugoti gerą regėjimą
Regėjimo sutrikimai vis rečiau siejami tik su senėjimu – amžius jau nebėra laikomas pagrindiniu veiksniu jiems ats...
Tamsūs ratilai po akimis: ar jie tikrai tik dėl nuovargio?
Tamsūs ratilai po akimis – problema, su kuria bent kartą yra susidūręs beveik kiekvienas. Jie dažnai kelia nepasit...
Antakalnio poliklinika tapo daugiausia pacientų turinčia poliklinika Vilniaus mieste
Antakalnio poliklinika pagal prisirašiusių pacientų skaičių tapo didžiausia tarp visų sostinės poliklinikų. Šiuo metu ji...
Pavargusios akys, neryškus vaizdas ir galvos skausmai: ką tai išduoda apie jūsų sveikatą?
Po darbo dienos jaučiate akių nuovargį, paraudimą, galvos skausmus, o vaizdas ima lietis? Daugelis mano, kad dėl to kalt...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų