Klausimas. Turiu prastą sveikatą, viršutiniųjų takų infekcijos kartojasi ypač dažnai. Yra diagnozuoti ir astma bei Hašimoto tiroiditas. Visą laiką besigydžiusi tradicine medicina, praeitą mėnesį nusprendžiau apsilankyti pas homeopatę. Gydytojos pirmas patarimas buvo valyti organizmą. Visgi man sunku suprasti, kaip tas mano organizmas galėjo taip užsiteršti, nes visada valgydavau sveikai - daug vaisių ir daržovių (stengdavausi jų net neapdoroti), žinoma, kartais suvalgant kažko "negero", bet juk tai normalu, ar ne? Taip, deja, tuštinimasis nebūdavo labai geras, čia padėdavo kartais tik kava. Kaip bebūtų, bandau dar labiau pakoreguoti mitybą, valgyti vien tik šviežias daržoves ir vaisius, neapdorotų grūdų košes. Deja, tuštinimasis tikrai negerėja, be kavos neišsiverčiu. Bet ir ši mityba dabar jau darosi panaši į visišką griežtą dietą, vieną iš tų, skirtų mesti svoriui ir griežtam savęs ribojimui, kuri labai panaši į tą, kurios dėka prieš 6 metus persirgau valgymo sutrikimais. Kokia ta mityba turėtų būti norint gerinti virškinimą ir neužteršti organizmo (kad ir homeopatinių vaistų pagalba nenueitų perniek), bet savęs nežaloti? Dėkoju. Inga, 27 m.
Atsako Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė
P. Inga, jums būtina visavertė, subalansuota mityba. Privalote valgyti kuo įvairesnį maistą, jau vien dėl to, jog sirgote valgymo sutrikimu, negalite griebtis įvairių eksperimentų, būtina valgyti reguliariai, įvairų maistą, kuris teiktų ne tik pagrindines maisto medžiagas - baltymus, angliavandenius, riebalus bei vitaminus, mineralus, bet ir užtikrintų energijos poreikį. Kiekvieno poreikiai individualūs, tad rekomenduočiau pasitarti su gydytoju dietologu dėl individualaus mitybos plano sudarymo. Žinoma, lydinčios ligos, kurias išvardijote, bei joms kontroliuoti vartojami vaistai gali silpninti imunitetą. Pamėginkite daugiau pajudėti, kiek įmanoma mažiau patirkite streso. Reguliarus tuštinimasis labai priklauso ir nuo suvartojamo skysčių kiekio - bent 8 stiklines vandens per dieną privalote išgerti. Jei kavos puodelis Jums padeda, manau, drąsiai galite jį palikti. Žinoma, svarbus pakankamas maistinių skaidulų kiekis (rekomenduojama iki 25-30 g per dieną, tik kiekį didinkite palaipsniui, nes per staigiai padidintas skaidulinių medžiagų kiekis mityboje gali sukelti pilvo pūtimą). Pagrindiniai maisto šaltiniai, su kuriais gaunamos skaidulinės medžiagos, yra vaisiai, daržovės, grūdai ir jų produktai. Įtraukite į savo racioną avižų sėlenas, linų sėklas, kuriomis galite pagardinti sausus pusryčius, duonos gaminius, jogurtus. Valgykite daug šviežių, troškintų daržovių ir vaisių su odele (jei nevargina pilvo pūtimas). Tinka morkos, moliūgas, bulvės (ypač virtos su lupenomis), artišokai, Briuselio, žiediniai kopūstai, baklažanas, cukinija, pastarnokai, pomidorai, agurkai - 400-500 g per dieną (2/3 šio kiekio turi būti šviežios daržovės). Suvalgykite apie 300 g per dieną įvairių šviežių vaisių (pvz.: obuolių, persikų, apelsinų). Kasdien valgykite džiovintus vaisius (pvz.: slyvas, razinas), tai padės sureguliuoti žarnyno veiklą. Rinkitės vakarykščio kepimo rupaus malimo miltų juodą duoną (praturtintą sėlenomis, saulėgrąžomis, neskaldytais grūdais), įvairias košes (pvz.: avižų dribsniai, avižų dribsniai su sėlenomis, grikiai, kviečiai, rudieji ryžiai). Venkite mažai skaidulų turinčio, per daug riebaus ir saldaus, kepto, rūkyto, sūdyto maisto: sausainių, biskvitų, bandelių, pyragų, gazuotų produktų, cukraus, saldumynų, riebių pieno bei mėsos produktų. Valgykite reguliariai 4-5 kartus per dieną. Patiekalus virkite, troškinkite.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.