Respublikinės Šiaulių ligoninės medikų bendruomenei pristatyta gydytojos dietologės Reginos Galubauskienės patarimų sergantiesiems inkstų ligomis knyga „Dializuojamų pacientų dietinio gydymo rekomendacijos“. Drauge su Nefrologijos-toksikologijos skyriaus vedėju, gydytoju nefrologu, Hemodializės centro vadovu Algirdu Tamošaičiu bei gydytoju nefrologu Donatu Tamošaičiu išleista knyga reikalinga pacientams, jų artimiesiems bei gydytojams, nes susirgus inkstų liga svarbu žinoti ne tik hemodializės dozę, medikamentinį gydymą, bet ir būtinus pokyčius mitybos įpročiuose.
Pasirinkti tinkamai
Gydytojos dietologės R. Galubauskienės knyga skirta padėti pacientams pasirinkti tinkamiausią maitinimąsi. Leidinyje puikiai dera ilgametė gydytojos patirtis, paremta medicinos mokslu.
Gydytoja trumpai papasakojo susirinkusiems apie 12 dienų valgiaraščius, kuriuose siūloma daug naujų vertingų augalinės kilmės produktų, turtingų baltymų. Tai lęšiai, avinžirniai, bolivinė balanda-kynva, jos dribsniai, miltai, kruopos. Taip pat burnotis, jo sėklos, dar vadinamos „Amaranto“, burnočių aliejus, kurių maistingumas prilygsta motinos pienui. Pagal amino rūgščių sudėtį jame yra amino rūgšties lizino, skvaleno, kurio gausiau yra tik ryklių kepenyse.
Pasak knygos autorės R. Galubauskienės, nors knyga skirta pacientams, tačiau naudingos informacijos joje ras ir gydytojai dietologai, šeimos gydytojai, gydytojai kardiologai, taip pat medicinos studentai.
Patarimai padeda
Pasak recenziją knygai parašiusios doc. dr. E. Gavelienės, kiekvienas pacientas turi domėtis maisto produktų sudėtiniu valgiaraščio sudarymu. Specialistų patarimai šioje srityje padeda sergančiajam ir jo artimiesiems atsirinkti tinkamiausius produktus, palengvina raciono formavimą.
„Tik visuomet reikia atsiminti, kad kiekvienas asmuo - individualus. Visos rekomendacijos tik padeda rasti tinkamos mitybos kryptį, tačiau visas žinias reikia pritaikyti konkrečiam asmeniui, būtina atsižvelgti į jo amžių, gretutines ligas, vartojamus vaistus, netgi mėgstamus maisto produktus“, - rašo dr. E. Gavelienė.
Nefrologė dr. A. Stankuvienė pažymėjo, jog dietinis gydymas ypač reikšmingas yra tiems pacientams, kuriems taikomos dializės, nes reikia ne tik užtikrinti visavertę mitybą, bet ir apsaugoti nuo grėsmingų gyvybei komplikacijų.
Kas leidžiama, kas draudžiama
Stropumu pasižyminti gydytoja dietologė R. Galubauskienė įkvepia ir kitus gydytojus imtis mokslinių tiriamųjų darbų. Taip savo pastangas rašyti knygą vertina Nefrologijos-toksikologijos skyriaus vedėjas A. Tamošaitis, kasdien matantis, kaip netinakmai valgantys pacientai patys kenkia savo sveikatai.
Pavyzdžiui, dializuojamų pacientų tinkama mityba nesidomintys namiškiai į ligoninę neša vynuogių, bananų bei kitų vaisių ir uogų, linkėdami artimajam kuo greičiau pasveikti. Deja, anot A. Tamošaičio, inkstai nepajėgia pašalinti kalio pertekliaus, gaunamo su šiuo maistu, todėl gali ištikti hiperkalemija. Dėl to sutrinka širdies veikla ir ligonis gali mirti. „Jauni žmonės nebeateina į procedūras – miršta nuo hiperkalemijos“, - sakė gydytojas.
Nepageidaujamas inkstų ligomis sergantiems tiek per didelis, tiek per mažas kalcio kiekis kraujyje. Knygoje daug reikalingos informacijos ir apie valgomosios druskos ir skysčių, vitaminų poreikį.
Už pagalbą ir supratimą rengiant ir leidžiant leidinį autoriai dėkojo Respublikinės Šiaulių ligoninės generaliniam direktoriui Petrui Simavičiui, strateginio valdymo direktorei Aušrelei Šalkauskienei, medicinos direktorei Vaivai Makštutienei bei visiems, materialiai rėmusiems knygos leidybą.