Duonos rūšių gausa gali susukti galvą. Ir ne tik ji – pasiūlyta duoną išbraukti iš sveikos mitybos piramidės. Kodėl? Pataria vaikų ligų gydytoja ir vaikų endokrinologė Lina Orlovskaja.
Šalin iš mitybos piramidės
Jei neturite jokio pagrindo nerimauti dėl celiakijos, galite valgyti duoną ir jos gaminius, tačiau nepamirškite, kad pagal naujausią sveikos mitybos piramidę duona ir jos gaminiai priskiriami prie vengtinų produktų. Taigi – prancūziškieji rageliai, prancūziškas batonas, čiabata ir visa kita skani duona yra mūsų mitybos balastas. Duona, ryžiai, makaronai ir bulvės – tai produktai, kuriuos rekomenduojama valgyti ribotais kiekiais. To nepasakytina apie kitus grūdinius, ypač viso grūdo, produktus. Kuo labiau grūdas susmulkintas, apdorotas, išbalintas ir perdirbtas, tuo mažiau jis naudingas. Spurgos, žagarėliai ir kiti duonos gaminiai, kepti riebaluose, kremu įdaryti pyragaičiai, sausainiai, kepti naudojant hidrintus riebalus, turėtų būti duodami vaikams kiek įmanoma rečiau. Jei norite palepinti savo vaiką saldesniu gardėsiu, verčiau iškepkite jam naminį pyragą.
Duona su sėklomis
Jei manote, kad duona su saulėgrąžomis, riešutais, vaisių gabalėliais, linų sėmenimis ir kitais sveikais priedais yra vertingesnė už paprastą ruginę, – klystate. Minėti priedai vaikams iki ketverių metų nerekomenduotini, nes vaikas gali paspringti. Be to, šiais priedais dažniausiai skaninama kvietinė duona, o sveikiausia yra natūralaus raugo ruginių rupaus malimo miltų duona. Prancūziškieji rageliai, prancūziški batonai, čiabata ir kita skani duona yra mūsų mitybos balastas.
Ji gali būti paskaninta sėlenomis, tai viena sveikiausių grūdo dalių, joje gausu vitaminų, mikroelementų, taip pat skaidulų, apsaugančių nuo vidurių užkietėjimo. Trapučiai ir duoniukai, pagaminti iš ekologiškų nesmulkintų kviečių, taip pat yra sveikas ir vertas dėmesio duonos gaminys, tačiau tik vyresniems kaip ketverių metų vaikams, mažesnieji dėl jų trapumo gali užspringti.
Cukrus duonoje
Nemanau, kad verta tyrinėti etiketes ieškant informacijos, kurioje duonoje yra mažiausiai cukraus ir riebalų. Daug svarbiau įsitikinti, kad jūsų perkama duona būtų kuo natūralesnė, be konservantų, mielių, puriklių, kepimo priedų, o svarbiausia – skonio stipriklių gliutamatų. Turguje, parduotuvėje ar specialiose kepyklėlėse galite įsigyti vadinamosios senovinės duonos, kurią kepant vietoj cukraus ar dirbtinių saldikių dedama medaus, tokia duona bus labai kaloringa, soti, ganėtinai saldi ir, žinoma, daug sveikesnė nei becukrė, puriklių išpurenta forminė balta duona.
Druska duonoje
Svarbesnis nei cukraus kiekis duonoje yra druskos kiekis. Suaugusiam žmogui per parą rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 2,5 g druskos. Kūdikiams druska skaninti maistą išvis nerekomenduojama, jiems užtenka druskos, natūraliai esančios produktuose. 1–3 metų vaikams druskos per parą rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 1,5 g, o 4–8 metų vaikams – ne daugiau kaip 1,9 g per parą. Druskos, be abejo, yra ne tik duonoje, tad suskaičiuokite, kiek druskos per parą suvartos jūsų darželinuko amžiaus vaikas, jei pusryčių gaus sumuštinį su sūriu ar dešra, o galbūt pieniškų dešrelių, pietų – sriubos su duonos rieke, kotletą, salotų ir bulvių košės, o vakarienės – makaronų apkepo su daržovėmis ir sūriu ar mėsa. Žinoma, viskas pasūdyta. Suskaičiavę suprasite, kad rekomenduotiną kiekį viršijate daug kartų. Valgydami papildomai nesūdytą maistą vien natūraliai produktuose esančios druskos gauname iki 3 g per parą.
2015–2016 metais Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute buvo ištirti 93 duonos gaminių mėginiai (iš jų – 50 duonos ir 12 batono). Druskos kiekis duonos gaminiuose svyravo nuo 0,13 iki 2,5 g/100 g produkto, duonoje – nuo 0,13 iki 1,16 g/100 g produkto. Sūriausi buvo duonos gaminiai (pavyzdžiui, traški duonelė, duonos traškučiai), kuriuose druskos vidutiniškai yra 1,35 g/100 gramų. Vidutinis druskos kiekis batone – 0,8 g/100 gramų. Taigi vienoje vidutinio dydžio duonos riekėje (50 g) yra apie 0,44 g druskos.
Kiek riekių per dieną
Geriausia, jei vaikas duonos gaminius valgytų ne kiekvieną dieną, nes šie produktai pagal naujausią sveikos mitybos piramidę priskirtini prie vengtinų, kaip ir perdirbti mėsos gaminiai ar saldumynai. Jei negalite išsiversti be duonos gaminių, reikėtų valgyti jų ne daugiau kaip vieną porciją per dieną (tarkime, viena 1 cm storio duonos riekė per dieną).
Parengta bendradarbiaujant su „Mamos žurnalu“