Trečiadienis, 2025.04.02
Reklama

Kaip patiems išsikepti duonos be gliuteno(1)

Šaltinis: vlmedicina | 2020-05-09 00:55:13

Gliutenu vadinami baltymai, kurių randama kviečiuose, rugiuose ir miežiuose. Dalies žmonių organizmai šios medžiagos netoleruoja. Tad natūralu, kad rinkoje atsiranda vis platesnis produktų be gliuteno asortimentas.

Duona. Pranešimo autorių nuotr.

Gliutenas tarsi klijai jie suklijuoja tešlą, neleidžia jai subyrėti. Daugelis mūsų nė neįtaria, kad esame jautrūs šiems baltymams. Gliuteno netoleravimas gali atsirasti bet kokiame amžiuje. Ir vienintelė galimybė jaustis gerai – laikytis begliutenės dietos.

Beje, maisto produktai, kurių sudėtyje nėra gliuteno, būna pažymėti etikete „Be gliuteno“. Tai reiškia, kad gliuteno kiekis produkte neviršija 20 mg / kg. Jei rasite etiketėje užrašyta „labai mažas gliuteno kiekis“, žinokite, kad maisto produkte jis neviršija 100 mg / kg.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalijasi paprastu receptu, kaip namuose pasigaminti sveiką ir skanią duoną be gliuteno.

Avižų duona be glitimo

135 g saulėgrąžų sėklų

90 g linų sėmenų

65 g lazdynų riešutų arba migdolų

145 avižų dribsnių

2 valgomųjų šaukštų ispaniško šalavijo sėklų

4 valgomųjų šaukštų burnočių sėklų

1 arbatinio šaukštelio jūros druskos

1 valgomojo šaukšto klevų sirupo arba medaus

3 valgomųjų šaukštų kokosų aliejaus arba lydyto sviesto (angl. ghee)

350 ml vandens.

Elektrine maišykle arba rankomis gerai išmaišykite visus sausuosius ingredientus. Kitame inde išplakite klevų sirupą arba medų, aliejų ir vandenį, tuomet supilkite masę ant sausų ingredientų ir labai gerai išmaišykite, kol tešloje nebeliks sausų produktų.

„Tešla bus labai tiršta, jei atrodys, kad per tiršta, įpilkite šaukštą arba du vandens, kol tešlą taps lengviau maišyti. Išlyginkite paviršių šaukštu ir palikite kambario temperatūroje bent keletui valandų, geriausia – visai dienai ar per naktį“, – dalijasi B. Baratinskaitė.

Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių karščio. Pašaukite duoną ant vidurinių orkaitės grotelių ir kepkite 20 minučių. Po dvidešimties minučių išimkite duoną iš formos, apverskite paviršiumi žemyn ir padėkite tiesiai ant grotelių. Kepkite dar 30-40 minučių.

„Duona bus tikrai iškepusi, kai pabeldę į jos viršų, išgirsite tuštumos garsą. Nepjaustykite iškart karštos, leiskite duonai iki galo atvėsti. Laikykite gerai uždarytame inde ne ilgiau kaip penkias dienas. Taip pat ji puikiai tinkama šaldyti, tik prieš tai geriau ją suraikyti“, – pataria ekspertė.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: gliutenas, duona
skaityti komentarus (1)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Vaikų džiaugsmą gerėjančiu oru apsunkina infekcijos: kaip nuo jų apsisaugoti?
Sezoninės infekcijos kasmet tampa iššūkiu vaikų organizmui – sloga, kosulys, gerklės skausmas ir karščiavimas jį s...
Gydytojų onkologų kompetencija, patirtis ir kolegų nuojauta lėmė sėkmę
Nacionaliniame vėžio centre besigydančio Mindaugo (48 m.) ligos istorija, kaip ir daugeliu atvejų, prasidėjo netikėtai,...
Pavasarį sugrįžta ne tik saulė: kaip palengvinti alergijos simptomus?
Vis dažniau danguje pasirodanti saulė ir pamažu aukštyn kylantis lauko termometro stulpelis praneša apie netrukus sužydė...
70 valandų per savaitę – asmeniniam gyvenimui. Ar tikrai?
Net jei nelaikome savęs perfekcionistais, staiga pajuntame, kad para tiesiog turėtų būti ilgesnė. Tada laiku pabaigtume...
Kartu su gamta bunda ir erkės: ragina nedelsti – erkinis encefalitas gali kainuoti gyvybę
Su pirmaisiais šiltesniais saulės spinduliais į gamtą traukia poilsiautojai, tačiau kartu bunda ir mažieji, bet pavojing...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų