Kompetentinga Cochrane biblioteka apibendrino iki šiol egzistuojančius patikimus duomenis apie kakavos poveikį kraujospūdžiui. Kakavoje esantys flavonoidai biologiškai galėtų mažinti kraujo spaudimą, kadangi skatina azoto oksido išsiskyrimą, kuris plečia kraujagysles.
Į apžvalgą įtraukta 20 tyrimų, kuriuose dalyvavo beveik 900 sveikų asmenų. Beveik visi tyrimai buvo trumpalaikiai ir juose dalyvavo palyginti nedaug asmenų.
Apibendrinus visų tyrimų duomenis paaiškėjo, jog kakava ir jos produktai labai nežymiai, tačiau patikimai sumažina tiek sistolinį, tiek diastolinį kraujospūdį, atitinkamai 2,8 mmHg ir 2,2 mmHg.
Mokslininkai išsamiai išanalizavo visas studijas ieškodami asociacijų tarp kakavos produktų rūšies, kakavos kiekio, cukraus kiekio kakavos produktuose, tačiau jokių patikimų asociacijų nenustatyta.
Gydytoja dietologė Žana Antonova „Vakarų Lietuvos medicinai“ patvirtino, kad kakavoje esantys flavonoidai tikrai gali turėti kraujospūdį nežymiai mažinantį poveikį, kaip ir kiti šių medžiagų turintys produktai – nealkoholinis vynas, šokoladas, arbata. Tačiau šie produktai, be flavonoidų, turi ir kitų medžiagų, pvz., kakavoje ar arbatoje yra kofeino, kuris stimuliuoja centrinę nervų sistemą, todėl padauginus šių produktų efektas gali būti priešingas. Todėl jais piktnaudžiauti nepatariama. Kenčiantieji nuo kraujospūdžio, - pabrėžė Ž. Antonova, - visgi turėtų pirmiausia atsižvelgdami į gydytojų rekomendacijas vartoti vaistus, svarbus veiksnys – ir mityba bei judėjimas.
vlmedicina.lt
Šaltinis
Ried K, Sullivan TR, Fakler P, Frank OR, Stocks NP. Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012, Issue 8. Art. No.: CD008893. DOI: 10.1002/14651858.CD008893.pub2