Ketvirtadienis, 2024.11.21
Reklama

„Karalių liga“ – podagra: istorija, simptomai, gydymas ir prevencija

Pranešimas žiniasklaidai | Šaltinis: vlmedicina | 2024-08-02 10:32:25

Istoriškai podagra buvo vadinama „karalių liga“. Buvo manoma, kad ją sukelia dažnas ir gausus mėsos ir alkoholio vartojimas, o tai sau leisti galėjo tik turtuoliai. Spėjama, kad šia liga sirgo tokios istorinės asmenybės kaip Makedonijos karalius Aleksandras I Didysis, JAV politikas Bendžaminas Franklinas, vokiečių kompozitorius Liudvikas van Bethovenas. Teigiama, kad L. van Bethovenas sirgo podagra kurdamas „Penktąją simfoniją“, tačiau nors liga kėlė jam daug skausmo ir diskomforto, tai nesumažino kompozitoriaus įkvėpimo ir kūrybos spindesio.

Daržovės lėkštėje
Sergant podagra, rekomenduojama keisti mitybos įpročius / VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

Medicinos centro „Northway“ šeimos gydytoja dr. Asta Mastavičiūtė sako, kad dabar su šia liga susiduria gan dažnas – ji išsivysto 1–4 proc. vyresnių nei 30 metų žmonių. Vyrai podagra serga dažniau nei moterys.

Pašnekovės teigimu, būdingiausias podagros požymis – sąnario skausmas, tinimas ir sutrikę judesiai. Šiuos simptomus sukelia šlapimo rūgšties kristalai, susikaupiantys sąnariniuose skysčiuose ir lemiantys sunkų uždegimą. Žmogaus organizme šlapimo rūgštis natūraliai susidaro irstant organiniams junginiams – purinams.

„Įprastai šlapimo rūgštis ištirpsta kraujyje ir per inkstus pašalinama su šlapimu. Podagra sergantiems žmonėms nustatomas pa­didėjęs šlapimo rūgšties kiekis kraujyje (hiperurikemija). Ši būklė išsivysto, kai organizmas gamina per daug šlapimo rūgš­ties arba inkstai ne­pajėgia pakankamai jos išskirti“, – aiškina šeimos gydytoja.

Šašlykai ir alus itin didina podagros išsivystymo tikimybę

Pasak dr. A. Mastavičiūtės, yra nustatyta keletas rizikos veiksnių, kurie didina šlapimo rūgšties kiekį organizme ir gali paskatinti podagros išsivystymą:

Gausus raudonos mėsos ir vėžiagyvių vartojimas.

Alkoholinių gėrimų (ypač alaus) vartojimas, sukeliantis šlapimo rūgšties kaupimąsi organizme.

Jis lemia didesnį šlapimo rūgšties kiekio organizme, taip didindamas ir podagros riziką. Moksliškai įrodyta, kad dar reikšmingiau, nei esant padidėjusiai viso kūno masei, šlapimo rūgšties kiekis didėja, kai per didelis kūno riebalų kiekis kaupiasi pilvo srityje (taip vadinamas pilvinis, „obuolio tipo“, centrinis nutukimas). Pilvinio tipo nutukimas nustatomas, kai vyrų liemens apimtis ≥94 cm, moterims – ≥80 cm.

Kai kurios lėtinės ligos, tokios kaip padidintas kraujospūdis (arterinė hipertenzija), cukrinis diabetas, inkstų ligos.

Tam tikri vaistai. Diuretikai, paprastai vartojami aukštam kraujospūdžiui gydyti, skatina šlapinimąsi, todėl šlapimo rūgšties koncentracija kraujyje padidėja. Šlapimo rūgšties išsiskyrimui gali turėti įtakos ir ilgą laiką vartojamos mažos aspirino dozės.

Apskaičiuota, kad podagros paveldimumas yra 65 proc., taigi, jei podagra sirgo artimi giminės, rizika susirgti šia liga yra itin didelė.

„Išsivysčius podagrai dažniausiai pažeidžiamas didžiojo kojos piršto pirmasis sąnarys, kuris tampa toks skausmingas ir jautrus, kad net antklodės svoris atrodo kankinantis. Skausmo priepuolis gali pasireikšti ūmiai, nuo jo neretai prabundama naktį. Gali būti pažeidžiami ir kiti sąnariai (kelių, pėdų, alkūnių, riešų). Ligos pradžioje priepuoliai reti, trunka kelias dienas. Priepuoliui pasibaigus, žmogus jaučiasi visai gerai“, – sako dr. A. Mastavičiūtė.

Pasak pašnekovės, podagros eiga gali būti įvairi. Nors kai kuriems žmonėms podagros priepuolis gali pasireikšti tik vienąkart gyvenime, dažniausiai šie priepuoliai dažnėja, o jų trukmė ilgėja. Ilgainiui vystosi sąnarių deformacijos, mažėja judesių judrumas, skausmas tampa lėtinis.

Šeimos gydytoja dr. Asta Mastavičiūtė / Asmeninio atchyvo nuotr.

Praėjus keliems metams šlapimo rūgšties kristalai gali sudaryti sankaupas sąnariuose – tofusus. Jie būna įvairaus dydžio ir panašūs į gumbelius po oda. Negydomi jie palaipsniui ardo sąnarį.

Jeigu žmogus geria mažai skysčių, vartoja daug purinų turinčių maisto produktų, šlapimo rūgšties kristalai gali suformuoti inkstų, šlapimtakių ar šlapimo pūslės akmenis.

Podagros diagnostika ir gydymas

Pasak šeimos gydytojos, podagros metu pasireiškianti hiperurikemija diagnozuojama paėmus paciento kraujo mėginį, pagal kurį nustatoma padidėjusi šlapimo rūgšties koncentracija. Diagnozuojant podagrinį artri­tą, galima atlikti sinovinio (sąnario ertmės) skysčio tyrimą. Šio tyrimo metu randami natrio uratų kristalai sinoviniame skystyje. Ligos pradžioje, atlikus pažeistų sąnarių radiogramas, gali būti matomas minkštųjų audinių paburkimas, o vėlesnėse stadijose – kaulinės destrukcijos požymiai.

Podagros gydymas susideda iš ūminio priepuolio gydymo (skausmo ir uždegimo mažinimo) ir priepuolių išvengimo (šlapimo rūgšties kiekio mažinimo).

„Ūminio podagros priepuolio metu skausmas malšinamas nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo, tam tikrais ligos atvejais ir hormoniniais vaistais. Kartojantis podagros priepuoliams, taikomas specifinis ligos gydymas. Jo metu dažniausiai naudojami vaistai, mažinantys šlapimo rūgšties susidarymą arba didinantys jos išsiskyrimą per inkstus. Prieš paskiriant tokį gydymą, labai svarbu įvertinti paciento inkstų ir kepenų funkciją, kitas lėtines ligas“, – sako dr. A. Mastavičiūtė.

Svarbiausia podagros prevencijos priemonė – tinkama mityba

Pasak šeimos gydytojos, norint išvengti podagros ir ją lydinčių nemalonių simptomų, labai svarbu išsiugdyti tinkamus mitybos įpročius. Šios ligos išsivystymo tikimybę reikšmingai mažina daug purinų turinčių mais­to produktų ribojimas.

Sergant podagra, rekomenduojama keisti mitybos įpročius, atsisakyti tokių maisto produktų, kaip riebi mėsa (ypač kepta), gyvulių, žuvų, paukščių odelės ir vidaus organai (kepenys, inkstai ir kt.), sultiniai, ančiuviai, riebūs padažai, ankštinės daržovės (pupos, žirniai), saldumynai, šokoladas, taip pat alkoholinių gėrimų (alaus, ypač šviesiojo).

Rekomenduojami maisto produktai, sergant podagra: mažai riebūs ir neriebūs pieno produktai, tokie kaip jogurtas, liesas pienas ir kt., švieži vaisiai ir daržovės (išskyrus ankštines), riešutai, riešutų sviestas, riebalai ir aliejus, bulvės, ryžiai, duona ir makaronai, kiaušiniai (juos svarbu vartoti saikingai), vištiena. Mėsą ir žuvį galima valgyti labai saikingai – maždaug apie 100 g per dieną. Patartina, kad pusė maisto raciono sudarytų daržovės, ketvirtadalį – bulvės, ryžiai ar makaronai, o likusį ketvirta­dalį – mėsa ir žuvis. Labai svarbu gerti pakankamai skysčių.

Baigdama pokalbį pašnekovė atkreipia dėmesį, kad podagra yra lėtinė šlapimo rūgšties apykaitos sutrikimo liga ir ja susirgus pasveikti – neįmanoma. „Todėl, siekiant sumažinti šios skausmingos ligos išsivystymo tikimybę ir išvengti jos neigiamo poveikio kasdieniam gyvenimui, labai svarbu laiku imtis gyvenimo būdo pokyčių“, – pabrėžia šeimos gydytojas dr. Asta Mastavičiūtė.

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

 

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 5 / 5 (1). Jūs dar nebalsavote
(1)
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Dantų priežiūra vyresniame amžiuje reikalauja dar daugiau dėmesio ir pastangų
Kad galėtume džiaugtis sveikais, tvirtais dantimis, turime jais tinkamai rūpintis nuo pat mažumės bei visą gyvenimą. Ne...
Empatijos galia: pasirinkimo gyventi kibirkštį gali įžiebti nuoširdus pokalbis
Kreiptis pagalbos nėra gėdos ar silpnumo požymis – priešingai, tai rodo rūpestį savo emocine sveikata ir gyvenimo...
Priklausomybių specialistai: nekaltų svaiginamųjų medžiagų nebūna
Nors neretai linkstama manyti, jog nikotinas ar alkoholis ne tokia skaudi blogybė kaip narkotikai, vis dėlto bet kokios...
Gimdos polipai: nors gerybiniai, ne tokie jau nekalti
Apskaičiuota, kad viena iš 10 moterų savo gimdoje turi polipų – nepiktybinių gimdos gleivinės išaugų, įs...
Sergančiųjų diabetu skaičius Lietuvoje sparčiai auga: kaip jo išvengti ir kaip padėti sergančiajam
Pasaulyje 1 iš 11 suaugusiųjų serga cukriniu diabetu. Lietuvoje cukriniu diabetu serga apie 5 proc. visų gyventojų. Higi...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų