Sekmadienis, 2025.04.13
Reklama

Karvės pienas: sielos dorybingumui, kūno stiprumui

Žilvinas Užkuraitis | 2012-02-26 23:56:21

Pienas sanskrito kalba vadinamas " Gokšira " (Go – karvė, kšira – pienas). Ajurvedoje teigiama, kad karvės pienas skatina virškinimą, stiprina, suteikia ilgaamžiškumą, gerina regėjimą ir tinka visoms amžiaus grupėms. Vaikystėje geriamas pienas skatina audinių augimą ir vystymąsi, jaunystėje – didina jėgas, senatvėje  suteikia jėgų, apsaugo nuo senėjimo. 

Žilvino Užkuraičio nuotr.

Stiprina imunitetą, didina gyvybingumą

Žmonės, gyvenę Vedų laikais, pastebėjo, kad pieno produktai turi ypatingą poveikį jų protui ir intelektui: jie keičia žmogaus orientaciją nuo degradacijos į progresą. Vedose pasakyta, kad kai žmonių dorybingumas ir dvasingumas pradės mažėti, vienu iš degradacijos požymių bus mokslininkų ir gydytojų pareiškimai apie karvės pieno ir jo produktų žalą.

Pienas,  laikomas vario inde, idealus vata došai, auksiniame - ramina pita došą, sidabriniame -  tinka kapha došai.

 „Čaraka Samhita“, ankstyvieji Ajurvedos raštai, išvardija aštuonis rekomenduojamus pieno šaltinius: karvių, avių, arklių, buivolų, ožkų, kupranugarių, dramblių ir žmonių.

Iš visų pieno rūšių karvės pienas yra laikomas geriausiu dėl gebėjimo padidinti "ojas"- mūsų imunitetą ir gyvybingumą. Pagal Ajurvedą, pienas yra svarbi mitybos dalis.

Pienas turi saldų skonį (Rasa). Jis mažina vata ir pita, bet didina kapha.

Pienas yra geras afrodiziakas - stiprina sėklą, sugrąžina jėgas po lytinio akto.

Karvės pienas jaunina, stiprina įvairius audinius, gerina atmintį. Jis lengvai virškinamas ir absorbuojamas organizme.  Pienas ypač tinka motinoms, maitinančioms krūtimi savo kūdikius.

Pagal Ajurvedą, pienas - labiausiai „satvinis“ produktas (satva guna suteikia žmogui dorybingumą, ramybę, meilę ir išmintį).

Kada ir kaip gerti

Pieną galima gerti vakare prieš miegą arba kaip ryto gėrimą su imbieru, juodaisiais pipirais ar cinamonu.

Pienas yra nakties valgis - vienintelis produktas, kurį Ajurveda rekomenduoja žmogui gerti tamsiuoju paros metu, kuomet aktyvioji Saulės energija yra žemiausiame savo taške, o subtilioji Mėnulio energija pasireiškia stipriausiai.

Tik vėlyvo vakaro ir nakties metu pienas yra tinkamai virškinamas, pasisavinamas, o kartu su pienu verdami prieskoniai padeda suskaidyti pieno cukrų ir baltymus. Toks pienas geriamas valandą dvi prieš einant miegoti - miegas bus ramus ir gilus, sapnai spalvoti ir ramūs.

Vata ir pita konstitucijos atstovai gali šio pieno gerti po pilną puodelį, kapcha atstovams užteks nuo šaukšto iki pusės stiklinės ar mažiau dėl polinkio kaupti gleives. Vyraujant kapha došai, vakare pieno derėtų atsisakyti.

Naktinis pienas sušildo šaltą ir įbaugintą vata došą, nuramina siautulingą pita ir išvalo užsistovėjusią kapcha došas.

Karštam pienui išsirinkite kardamoną ir pankolį, kalendrą, muskatą, vanilę ar šafraną.

Ciberžolę patartina rinktis tik kapcha konstitucijos atstovams. Dominuojant pita došai  labiausiai tiktų kalendra.

Kad pienas būtų virškinamas tinkamai, reikėtų vengti gerti šaltą pieną tiesiai iš šaldytuvo. Jis turi būti pakaitintas iki virimo.

 Šildytas pienas keičia pieno molekulinę struktūrą, tuomet tampa lengvai virškinamu ir kapha došai.

Pieno nereikėtų maišyti ar valgyti su rūgščiais, karčiais, sūriais, sutraukiančiais ar aštriais skoniais.

 Šiltas pienas gali būti vartojamas su ryžiais, datulėmis, mangais ir migdolais.

 Šiltas pienas su trupučiu medaus yra puikūs pavakariai vaikams, kai jie grįžta namo po pamokų.

Ajurveda rekomenduoja virti pieną su puodeliu vandens su šviežiai tarkuoto imbiero šaukšteliu ir trimis ar keturiomis kardamono ankštimis, tada sumažiname ugnį ir troškiname 5 minutes. Įmaišykime pusę arbatinio šaukštelio ghi tiesiog prieš geriant, kol dar šiltas. Šis gėrimas suteikia ramų miegą ir padeda virškinimui.

Vietoj vaistų – šviežio pieno stiklinė

 Tiems, kieno organizmas priima pieno cukrų, nėra priežasčių atsisakyti pieno. Tai puikus kalcio ir fosforo, be kurių negali būti tvirti kaulai ir dantys, šaltinis. Be to, kalcis ir fosforas dalyvauja galvos smegenų ląstelių gamyboje ir užtikrina darnų nervų sistemos darbą.

 Pienas padeda sintezuoti B grupės vitaminus (kurie padeda įveikti stresus, depresiją, mažina nuovargį, šalina pleiskanas ir spuogus), turi vitamino A (reikalingo regėjimui ir sveikai odai), vitamino D (reikalingo kalciui ir fosforui pasisavinti ir užtikrinti gerą kaulų būklę) bei folio rūgšties (svarbu nėščiosioms ir tiems, kurie nori turėti sveiką veido spalvą).

 Dėl savo unikalios sudėties kai kuriais atvejais pienas net gali pakeisti vaistus. Pavyzdžiui, jeigu jums įsiskaudėjo galvą, neskubėkite gerti tablečių. Išgerkite šviežio šilto pieno stiklinę. Medžiagos, kurių yra piene, sumažina skausmą ir spazmus.

 Ne visas pienas vertingas

 Ajurveda rekomenduoja  žalią (RAW)  pieną (nepasterizuotą arba homogenizuotą) pieną. Modernus pieno perdirbimas tik atima naudingąsias  pieno savybes.

Pienas tampa žalingas, jei naudojamas netinkamu režimu, su netinkamais maisto produktais.

Pieno vertė labai sumažėja, kai karvės šeriamos komercinias, genetiškai modifikuotais, pilnais pesticidų, dioksinų su hormonų injekcijomis pašarais. Jeigu melžiamoms karvėms yra švirkščiami antibiotikai ir troškulį skatinančios cheminės medžiagos, siekiant padidinti pieno produkciją ir naudojami pieno konservavimo būdai – gaunamas žalingas baltas skystis.  Toks pienas neturi Ajurvedoje aprašytų savybių.

Pasterizuojant pieną žūva gerosios bakterijos, kurios padeda suskaidyti laktozę.


 

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: Ajurveda, pienas
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sterilizacija – nematomas, bet svarbus žingsnis rūpinantis pacientų saugumu
Ar kada susimąstėte, kas nutinka su medicinos priemonėmis po operacijos, procedūros ar tyrimo? Pavyzdžiui, kaip paruošia...
Fiksuoti dantų protezai: sprendimas, keičiantis ne tik šypseną, bet ir gyvenimą
Dantų netekimas – ne tik estetinė, bet ir funkcinė bei psichologinė problema, su kuria susiduria daugybė žmonių. N...
Už ekrano – spąstai vaikams, kurių nematome: ko imtis jau dabar?
Reaguodama į pastaruoju metu viešai nuskambėjusius skaudžius įvykius dėl vaikų savižalos ar net mirties atvejų, Sveikato...
Patinimas, diskomfortas, spaudimas – ar tai išvarža?
Su pilvo išvaržomis susiduria įvairaus amžiaus žmonės, dažniausiai – rūkantieji. Įprastai pilvo išvarža staigaus s...
Vilniuje – pirmoji storosios žarnos naviko endoskopinė operacija
Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje atlikta pirmoji sostinėje sudėtinga endoskopinė operacija, kurios metu jaunai pac...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų