Klausimas. Kas, laikantis dietos, labiau tukina - bulvės ar grūdinės kilmės patiekalai? Indrė, 20 m.
Atsako Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė
Grūdai ir jų gaminiai teikia organizmui energiją bei yra pagrindinis maistinių skaidulų šaltinis. Grūdų baltymai turi visas svarbiausias amino rūgštis, juose taip pat gausu mineralinių medžiagų, mikroelementų (Na, K, Ca, Mg, P, Fe) bei vitaminų (B grupės, PP). Šiai grupei priklauso duona, pagaminta iš rupaus malimo miltų, įvairios košės (grikiai, ryžiai, avižiniai dribsniai ir kt.), makaronai, bulvės. Jei minėtų mano produktų suvalgysite ne per daug, o tiek, kiek reikia, ir išdėliosite per visą dieną, jie nedidins svorio, juos vartodama su saiku jausitės sotesnė bei palaikysite tolygų gliukozės kiekį kraujyje, reguliuosite žarnyno veiklą. Tinkamas sudėtinių angliavandenių kiekis priklauso nuo amžiaus, lyties, fizinio aktyvumo, sveikatos būklės.
Rekomenduojama per dieną iš šios produktų grupės suvalgyti bent 6-9 porcijas maisto. 1 porcija – tai 1 riekelė duonos (30g); pusė puodelio (100 g) virtos košės (grikiai, makaronai ar kt.); 1 puodelis (30 g) paruoštų valgyti javainių.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.