Antradienis, 2024.12.17
Reklama

Kas sveikiau: kiauliena, žuvis ar paukštiena?

Emilija Miliauskė | Šaltinis: vlmedicina | 2019-07-03 12:13:52

Ar kada teko pagalvoti, kaip mūsų organizmas reaguoja į suvalgytą žuvį, kiaulieną ar paukštieną? Kodėl kartais suvalgius kiaulienos kepsnį apima sunkumo jausmas, o pasirinkus garuose ruoštą žuvį virškinimas vyksta įprastu ritmu?

© VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

Į šiuos klausimus atsakymus pateikia vienas garsiausių Amerikos gastroenterologų, medicinos mokslų daktaras Hiromi Shinya. Jis nurodo, kad tai, kaip mūsų organizmas reaguoja į suvalgytus gyvulinius produktus, labiausiai lemia gyvūnų, kurių mėsą vartojame, kūno temperatūra.

Pasirodo, kad gyvūnų, kurių kūno temperatūra aukštesnė nei žmogaus, riebalai apsunkina žmogaus organizmą, o gyvūnų, kurių kūno temperatūra mažesnė nei žmogaus - priešingai.

Galvijų, kiaulių ir paukščių normali kūno temperatūra yra 38,5 – 40°C, taigi aukštesnė už normalią žmogaus kūno temperatūrą (37°C). Vištų kūno temperatūra dar aukštesnė (41,5°C). Šių gyvūnų riebalai stabiliausi yra tokioje aplinkoje, kurios temperatūra atitinka gyvūno temperatūrą. Patekę į žemesnės temperatūros aplinką (žmogaus organizmą), jie atšąla, tampa klampesni ir kietėja, dėl to lėtėja kraujo tėkmė, didėja trombų susidarymo kraujagyslėse rizika.

Kadangi žuvys yra šaltakraujai gyvūnai, normaliomis sąlygomis jų kūno temperatūra daug žemesnė nei žmogaus. Kas vyksta, kai į žmogaus organizmą patenka žuvų riebalai? Panašiai kaip keptuvėje šildomi riebalai, jie išsileidžia ir tampa takūs. Dėl to skystėja kraujas, mažėja blogojo cholesterolio lygis.

Net tais atvejais kai (skaičiuojant gramais) bendras į mūsų organizmą patekusių riebalų kiekis yra toks pat, žuvų riebalai, anot daktaro Hiromi Shinya, mums yra sveikesni nei šiltakraujų gyvūnų riebalai jau vien dėl to, kad į kraują patenka skystesni.

Žinoma, tai diskutuotinas klausimas ir pirmiausia turite analizuoti, kaip į kiekvieną maisto produktą reaguoja jūsų organizmas. Jei pavalgę mėsos ar paukštienos, jaučiatės tingesni, vargina sunkumo jausmas, vertėtų valgiaraštyje padidinti žuvies ir jūros gėrybių bei sumažinti mėsos ir paukštienos kiekius.

Šaltiniai:

1. H. Shinya. 2009. Fermentų faktorius. Versus aureus

2. H. Shinya. 2012. Mikrobų faktorius. Versus aureus

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: žuvis, mėsa
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kepenų transplantacija: pacientui prireikė operacijos dėl parazitų pažeistų kepenų
31-erių metų Petras tapo pirmuoju pacientu šalyje, kuriam dėl itin retos ligos – kepenų echinokokozės, kai parazit...
Darbus pradėjo trys sveikatos apsaugos viceministrės
Sveikatos apsaugos ministrės Marijos Jakubauskienės komandoje darbus pradėjo trys sveikatos apsaugos viceministrės &ndas...
Apdovanotos reikšmingiausios sveikatos priežiūros iniciatyvos
Gruodžio 16 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyko programos „Rūpinamės sveikata – gydo...
Alkoholizmas – giminės liga
„Priklausomybė nuo alkoholio – genetiškai nulemta liga“, – įsitikinęs Klaipėdos psichikos sveika...
Kokios procedūros naudingos sergantiems sensorine aksonine polineuropatija?
Klausimas. Kokios procedūros naudingos sergantiems neaiškios kilmės sensorine aksonine polineuropatija? Ar jiems pa...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų