Tikriausiai esate ne kartą girdėję apie kiaušinių baltymo ir trynio naudą mūsų sveikatai, tačiau kaip apie jų lukštus? Nors ir daugelis mūsų šiuos lukštus net nepagalvoję išmetame, panašu, kad jie yra gana maistingi.
Kiaušinių lukštus sudaro 98 proc. kalcio karbonato, o viename lukšte yra net 2 gramai kalcio. Kalcis ne vien gerina kaulų ir raumenų sveikatą, tačiau taip pat gali padėti palengvinti rėmens, rūgšties nevirškinimo ir skrandžio problemas.
Sveikatos programėlės „Lifesum“ dietologė Frida Harju pridūrė: „Kiaušinių lukštai yra puikus kalcio šaltinis ir viename lukšte yra beveik dviguba rekomenduojama dienos kalcio dozė. Tyrimai parodė, kad kiaušinių lukštų milteliai gali būti naudingi kaulų sveikatai ir netgi sumažinti osteoporozės skausmą.“
Nors ir kiaušinių lukštų teikiama nauda sveikatai yra neabejotina, vis dėlto Frida Harju pataria jų valgymo vengti: „Kiaušinių lukštai gali turėti bakterijų ir netgi salmonelę, taigi patarčiau kasdieninę kalcio dozę gauti iš kitų šaltinių. Tačiau kiaušinių lukštų milteliai gali būti dedami į gėlių vazonus ir daržus augalams patręšti.“
Vis dėlto, jeigu vis tiek norite įtraukti kiaušinių lukštus į savo mitybą, tuomet turėtumėte įsitikinti, kad jie yra tinkamai paruošti. Be to, dietologė Frida Harju pataria rinktis organiškus kiaušinius.
„Norėdami įsitikinti, kad kiaušiniuose nėra bakterijų, turėtumėte juos pirmiausia išvirti, o paskui apie valandą padžiovinti orkaitėje. Įsitikinkite, kad lukštai yra tinkamai susmulkinti ir tuomet galite juos įberti į vaisių kokteilį arba pabarstyti ant makaronų patiekalų“, - aiškino dietologė.