Dėl savo įspūdingos išvaizdos ir malonaus skonio kiviai yra vieni labiausiai vertinamų vaisių. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vienas kivis patenkina visos dienos vitamino C poreikį tiek suaugusiesiems, tiek vaikams.
Rekomenduojama vitamino C paros dozė
Ovalo formos kiviai pasižymi ruda, šiek tiek pūkuota ir raukšlėta odele bei daugybe mažų, juodų sėklų, esančių intensyviai žalios spalvos minkštime. Priklausomai nuo vaisiaus sunokimo stadijos, jų skonis gali būti rūgštesnis arba saldesnis, tačiau visada gaivus ir malonus gomuriui. Nors kivių kilmė paprastai siejama su tokiomis šalimis kaip Australija ar Naujoji Zelandija, jie yra kilę iš pietų Kinijos, o apie 1930 m. pradėti plačiai auginti ir pardavinėti už šalies ribų. Šiems vaisiams vardas suteiktas pagal Kinijos nacionalinio paukščio simbolio pavadinimą.
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kivis yra vienas iš daugiausiai vitamino C turinčių vaisių, padedantis palaikyti gerą organizmo būklę. Jame taip pat yra daug vitamino E, folatų, kalio ir skaidulinių medžiagų.
„Reguliarus kivių vartojimas dėl juose esančių skaidulų kiekio padeda palaikyti gerą žarnyno mikroflorą. Vitaminas E kiviuose randamas kaip α-tocopherolis, be kitų naudų žmogaus organizmui, jis vienas svarbesnių antioksidantų. Kiviai padeda reguliuoti miego kokybę, o dėl juose esančių folatų, labai rekomenduojami vartoti nėštumo mėnesiais. Sportininkų sveikatai taip pat nėra nieko geriau, kaip į kasdien racioną įtraukti kivius, nes jie turtingi ir kalio, kuris svarbus kaulų ir raumenų veiklai. Kivių glikemijos indeksas yra žemas, o tai svarbu sergantiems cukriniu diabetu bei tiems, kuriems reikia vengti didelių gliukozės svyravimų kraujyje", – pasakoja dr. E. Gavelienė.
Nors daugelis kiviais mėgaujasi perpjovę juos per pusę ir skobdami minkštimą arba nulupę ir supjaustę griežinėliais, gydytoja dietologė pažymi, kad valgoma gali būti ir žievelė: „Kivių žievelė taip pat yra maistinga, tad šie vaisiai galėtų būti valgomi ir su ja, bet dažnam ant jos esantys pūkeliai nemaloniai veikia gomurį, todėl esame linkę juos lupti."
Specialistė priduria, jog žmonės, sveikstantys po virškinimo sistemos ligų, taip pat tie, kuriuos vargina pilvo pūtimas, turėtų nulupti žieveles, nes jos skatina šiuos negalavimus ir bendrą diskomfortą pilve.
Pataria laikyti šaldytuve
Pasak prekybos tinklo „Rimi" komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, dėl didelio vitamino C kiekio kiviai, kaip ir apelsinai, citrinos, mandarinai bei klementinai, yra vienas iš pirkėjų mėgstamiausių vaisių žiemą.
„Kivis – universalus vaisius, kurį prekybos centruose galima įsigyti ištisus metus. Jį skanu ragauti ne tik vieną, bet ir naudoti įvairiems receptams ruošti ar mėsos patiekalams marinuoti bei gardinti. Jį taip pat galima dėti į įvairius kepinius bei desertus. Iš šio vaisiaus paprasta pasigaminti gardų šviežių kivių glotnutį, išvirti uogienę ar paruošti jogurto putėsius su kivių padažu. Be to, kad ir kaip neįtikėtinai atrodytų, kiviai puikiai dera su serrano kumpiu. Šį skonių mišinį galite paragauti ant skrudinto duonos skrebučio su šaukšteliu kreminio sūrio ir šlakeliu balzaminio acto", – teigia O. Suchočeva.
Nors kiviams tinkamai laikyti ypatingų sąlygų nereikia, pravartu atsižvelgti į keletą patarimų, ypač pavasarį ar vasarą, kai temperatūra pradeda kilti. „Šių sezonų mėnesiais kivius svarbu laikyti vėsioje vietoje, pavyzdžiui, šaldytuve jie gali išsilaikyti švieži iki 2 savaičių, – pataria specialistė ir priduria, kad šis vaisius noksta labai lėtai, tad jei norime, kad jis sunoktų šiek tiek greičiau, galima vienai dienai įdėti į uždarą maišelį kartu su bananu ar obuoliu. „Dar viena gudrybė, kaip kivius išlaikyti kuo ilgiau – juos užšaldyti. Tiesiog nulupkite kivį ir supjaustykite gabaliukais, o tuomet įdėkite į tam skirtus sandarius maišelius bei šaldiklį."
Panakota su kiviais
Panakotai reikės:
3 vnt. kivių;
4 v. š. agavų sirupo;
300 ml pusiau nugriebto pieno;
200 ml sojų grietinėlės;
1 a. š. vanilės miltelių;
1 a. š. agaro miltelių;
1 a. š. vanilės ekstrakto.
Gaminimo eiga:
Kivius nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
Dubenyje sumaišykite pieną, sojų grietinėlę, 3 šaukštus agavų sirupo, vanilės miltelius, vanilės ekstraktą, agaro miltelius.
Supilkite mišinį į puodą ir 1 minutę užvirinkite.
Sudėkite kubeliais supjaustytą kivį ir išmaišykite. Mišinį supilkite į 6 stiklines. Dėkite jas į šaldytuvą 2 valandoms.
Nulupkite likusius kivius. Sumaišykite juos su likusiu agavų sirupu ir supilkite į kiekvieną stiklinę.