Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras 2012 m. birželio 11 d. iš Klaipėdos visuomenės sveikatos centro gavo informacijos apie trichineliozės židinį Klaipėdos rajone. Birželio 11 d. duomenimis, trichinelioze serga penki asmenys – Klaipėdos rajono gyventojai. Visi ligoniai gydomi ambulatoriškai.
Židinio epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad pirmieji susirgę asmenys buvo medžiotojai, priklausantys Klaipėdos miesto medžiotojų ir žvejų klubui „Topazas“. Nors klinikinių simptomų ir neturėjo, medicininės pagalbos kreipėsi šių ligonių šeimos nariai, kuriems atlikus kraujo serologinius tyrimus buvo diagnozuota blanki trichineliozės forma. Visi asmenys neigia vartoję nepatikrintą šernieną ar kiaulieną.
Informacija apie trichineliozės židinį perduota Klaipėdos rajono valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.
Lietuvoje žmonių trichineliozės protrūkių priežastis dažniausiai yra smulkiuose namų ūkiuose užaugintų kiaulių mėsa, kuri nebuvo tikrinta dėl trichineliozės. Apie 57 proc. visų protrūkių įvyko dėl namų ūkyje užaugintų infekuotų kiaulių mėsos.
Šerniena yra antra labiausiai paplitusi trichineliozės priežastis Lietuvoje (19 proc.). 2001 m. viename židinyje trichinelioze susirgo 69 asmenys, 2009 m. – 107 asmenys, maistui vartoję trichinelėmis infekuotą šernieną.
Kaip išvengti užsikrėtimo trichinelioze?
Maistui vartoti tik veterinarijos specialistų patikrintą kiaulieną ir šernieną.
Visa skerdiena turi būti tikrinama dėl trichineliozės. Reikia nupjauti gabaliuką (apie 100 gramų) raumenų (geriausiai diafragmos, liežuvio, tarpšonkaulinių raumenų) ir nunešti į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos laboratoriją. Tik gavus neigiamą atsakymą galima vartoti mėsą maistui. Jeigu skerdienoje randama nors viena trichinelės lerva, skerdiena turi būti sunaikinama. Trichinelių lervos yra labai atsparios. Sušaldytos iki -18°C mėsoje trichinelių lervos žūna per 10 dienų. Sūdant ar rūkant mėsą bei dešras, jos žūna tik viršutiniuose sluoksniuose. Net verdant ar kepant didelius gabalus, jų viduje trichinelės išlieka gyvos.
Nepirkti nelegaliai pardavinėjamos mėsos. Į turgavietes patenka mėsa patikrinta dėl trichineliozės, tačiau kilus įtarimui dėl mėsos kokybės, galima paprašyti, kad būtų parodytas veterinarijos laboratorijos spaudas ant mėsos.
Graužikai yra pagrindiniai trichineliozės platintojai gamtoje. Pelės žiemai subėgdamos į gyvenamuosius namus, pavasarį – į laukus ir miškus, perneša šią ligą nuo laukinių gyvūnų naminiams, ir atvirkščiai. Todėl būtina ūkiuose naikinti graužikus, nuo kurių dažniausiai ir užsikrečia kiaulės, nutrijos ir kiti gyvūnai.
Kiaules gali užkrėsti ir medžiotojai, jas šerdami žaliomis medžioklės laimikių atliekomis, kurios gali būti užkrėstos trichinelėmis. Todėl sumedžiotų arba kritusių laukinių plėšrūnų, graužikų, valkataujančių šunų ir kačių lavonus reikia sudeginti arba giliai užkasti, kad jų nesuėstų kiaulės ar kiti laukiniai gyvūnai.
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras