Kanadiečių virtuvės pasididžiavimas klevų sirupas plačiai vartojamas konditerijoje, kulinarijoje. Ledai su šiuo sirupu, konditeriniai padažai, glaistai, šlakelis į mėgstamą kokteilį ar kavą – tik fantazijos klausimas, kur šį sodrų, apetitą keliantį produktą panaudosi. Tačiau kartais nutinka taip, kad į virtuvę įsisuka ne koks prisiekęs maisto gamintojas, bet mokslininkai. Jie aptinka tai, ko mes visi ilgai laukėme ir tikėjomės.
Apie ką mes čia, paklausite. Ogi apie klevų sirupo, tiksliau, šio sirupo ekstrakto, panaudojimą didinant antibiotikų atsparumą. Visi puikiai žinome, kad bakterijų atsparumo antibiotikams problema aktuali ne pirmus metus. Per dažnai be priežasties paskiriami antibiotikai, neracionalus jų vartojimas skatina atsirasti vis kitokius bakterijų tipus - vis atsparesnius antibiotikams ir vis pavojingesnius pavieniam žmogui ir visai žmonijai. Ir nors naujus antibiotikus sukurti tapo pernelyg brangu, o be to, neaišku, ar nauja medžiaga nepatirs fiasko kovoje su bakterijų atsparumu, ieškoma įvairiausių paprastų medžiagų, kurios padėtų antibiotikams kovoti su bakterijų atsparumu.
Tyrimo, kurį aprašo žurnalas Applied and Environmental Microbiology, metu iš klevų sirupo buvo išskirta medžiaga, kuri vėliau panaudota kartu su antibiotikais ir tikrinamas bakterijų atsparumas su šia medžiaga ir be jos. Rezultatai pranoko lūkesčius ir gali pasiūlyti naują alternatyvą, kaip tam tikro antibiotiko kiekį būtų galima sumažinti (o kartu sumažinti ir šalutinių poveikių tikimybę), bet kartu padidinti joveiksmingumą ir sumažinti tikimybę, jog tam tikros bakterijos taps antibiotikui atsparios.
Mokslininkai nusipirko paprasčiausio klevų sirupo Monrealyje (Kanada), laboratoriją pavertė moksline virtuve ir iš sirupo išskyrė frakciją, kurioje buvo gausu polifenolių. Polifenoliai ir taip mokslo pasaulyje buvo linksniuojami kaip dariniai, apsaugantys nuo degeneracinių, širdies ligų, vėžio. O štai klevų sirupo polifenoliai atnešė naują viltį ir į infekcijų pasaulį.
Veikiant kelias bakterijų rūšis, tarp jų ir E. Coli ar P. mirabilis (dažniausias šlapimo takų infekcijų sukėlėjas) įvairiais antibiotikais, veiksmingumas nebuvo toks didelis, kaip veikiant šias bakterijas antibiotikais ir klevų sirupo ekstraktu. Bakterijų apsauginės membranos buvo lengviau pažeidžiamos, taip pat sumažintas medžiagų, kurias išskiria bakterijos, kenksmingumas. It to būtų ne gana, ekstraktas padėjo ir veikiant bakterijas genetiškai, o tai iš esmės sumažino jų virulentiškumą. Kitaip tariant, sumažėjo bakterijų įgalumas sukelti infekciją.
Nežinia, ar toks paprastas produktas, kaip klevų sirupas, bus kada pritaikytas farmacijoje ir antibiotikų tabletė su klevų sirupo ekstrakto tablete bus realus derinys (arba abu vienoje tabletėje), tačiau galime pasidžiaugti tuo, kad kartais nebūtina investuoti milijonų dolerių ir kurti naują medžiagą, padedančią antibiotikams įveikti bakterijas. Kartais mokslininkams užtenka pasižvalgyti po maisto prekių parduotuvę ir kažką atrasti joje.
Šaltinis:
Maisuria V, Hosseini doust Z, Tufenkji N. Polyphenolic Extract from Maple Syrup Potentiates Antibiotic Susceptibility and Reduces Biofilm Formation of Pathogenic Bacteria. Applied and Environmental Microbiology. 2015.