Kiek cukraus galima arba reikėtų dėti į atskirus produktus, nustatyta nėra – gamintojai patys pasirenka, kiek cukraus naudoti. Taip sako Sveikatos apsaugos ministerijos Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas. Tačiau jis atkreipia dėmesį, kad renkantis duoną ir kitus maisto produktus galima vadovautis „rakto skylutės“ ženklinimu – tokiu simboliu pažymėtuose produktuose nebus daug cukraus ar druskos.
LRT RADIJO klausytojas elektroniniame laiške klausia, kodėl į duoną dedamas didelis kiekis cukraus.
„Kiek išbandžiau įvairių gamintojų duonos, visos yra per saldžios. Kas galėtų paaiškinti, ar numatoma dėti mažiau cukraus?“ – teiraujasi klausytojas.
Sveikatos apsaugos ministerijos Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas A. Kranauskas teigia, kad nėra nustatyta, kiek cukraus gamintojai gali arba kiek jo reikėtų dėti į atskirus produktus, tačiau yra galimybė nusipirkti ir tokių duonos gaminių, kuriuose cukraus nėra.
„Reikia atkreipti dėmesį, kad Lietuvoje priimti „rakto skylutės“ kriterijai, tai – tarptautinė sveikatai palankesnių maisto produktų ženklinimo sistema, kuri daugiausiai taikoma Skandinavijos šalyse, Lietuva taip pat yra prie jos prisijungusi. Pagal šią sistemą duonoje cukraus kiekis yra labai apribotas. Patarčiau pirkti tą duoną, kuri paženklinta „rakto skylute“, joje nebus daug cukraus“, – kalba A. Kranauskas.
Pasak specialisto, minėtu simboliu pažymėtuose produktuose nebus daug ne tik cukraus, bet ir druskos, be to, bus pakankamai skaidulinių medžiagų – tai bus visais požiūriais sveikatai palankūs maisto produktai.
Jeigu žmogus nori surasti ar daugiau sužinoti apie „rakto skylutės“ kriterijus atitinkančius produktus, jis turėtų atsiversti Sveikatos apsaugos ministerijos svetainės puslapį – jo apačioje yra nupieštas rakto skylutės simbolis. Bakstelėjus ant jo atsiveria informacija apie šią ženklinimo sistemą. Taip pat yra nuoroda į „rakto skylute“ pažymėtus rinkoje esančius produktus.
„Atsivertus šį puslapį matosi visi produktai, jų šiuo metu yra 136. Tai duonos, pieno ir mėsos gaminiai, įvairūs daržovių rinkiniai, žuvis. Manau, tai yra ateities maistas ir žmonės, kurie pradeda galvoti apie savo sveikatą, turėtų rinktis produktus būtent iš šio sąrašo. Sistema, pagal kurią atrenkami šie maisto produktai, yra notifikuota Europos Komisijos“, – pasakoja A. Kranauskas.