Klausimas. Šiuo metu stengiuosi numesti svorio, pusryčiams renkuosi jogurtus, grūdėtas varškes. Kaip išsirinkti sveiką, tinkamą jogurtą? Kokio riebumo jis turėtų būti, koks kaloringumas? Kiek jogurte gramais turi būti riebalų, cukraus, baltymų, kad netukintų? Andželika, 28 m.
Atsako Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė
Jogurtus rinkitės apie 2 proc. riebumo, grūdėtą varškę - apie 5-7 proc. riebumo. Jogurtas geriau tiktų natūralus, t.y. be priedų, jei norėtųsi truputi daugiau skonio - galima įpjaustyti vaisių ar pagardinti uogomis. Pieno produktų valgykite bent keletą kartų per dieną. Rekomenduojama per dieną suvalgyti 1-2 porcijas. 1 porcija – tai 1 stiklinė pieno arba kefyro; indelis jogurto (apie 130 g); 100 g varškės; 80 g varškės sūrio; 60 g fermentinio sūrio. Svoriui sureguliuoti svarbi visavertė, subalansuota ir įvairi mityba, tad nederėtų akcentuoti ir ypač išskirti vienos rūšies produktų.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.