Valgydami žalias, termiškai neapdorotas daržoves gauname daug vitaminų ir mineralų. Tuo tarpu verdant dalį maistinių medžiagų prarandame. Svarbu ir tai, kad daržovių odelėje taip pat gausu naudingų medžiagų. Tačiau yra daržovių, kurias valgyti žalias ar nenulupus odelės gali būti pavojinga sveikatai.
Vienos tokių yra pupelės. Žalios (nevirtos ar daigintos) pupelės nuodingos ir net gali sukelti stiprius apsinuodijimus. Jose aptinkama toksalbuminų. Beje, raudonosiose pupelėse šios medžiagos yra tris kartus daugiau nei baltose pupelėse. Toksalbuminas suyra karštyje, verdant pupeles ne trumpiau nei 30 minučių. Netinkamai apdorojus pupeles, nepakankamai išvirus, apsinuodijimo simptomai pasireiškia maždaug po 2-3 valandų.
Kita daržovė – baklažanai. Prinokusių baklažanų odelėje yra solanino. Šios medžiagos taip pat yra ir pažaliavusiose bulvėse ar žaliuose pomidoruose, tad jų valgyti nederėtų. Solaninas - gamtinis toksinas, kurio net maži kiekiai kenkia sveikatai. Todėl prieš gaminant patiekalus iš baklažanų, būtina juos nulupti.
Vengti turime ir visų atvežtinių vaisių odelių, nes jos yra chemiškai apdorotos. Atsižvelgiant į tai, nereikėtų tarkuoti citrinos ar apelsino žievelių į desertus, o prieš dedant riekelę citrinos į arbatą, būtina nulupti odelę. Minėtų vaisių odeles galima naudoti tik jei vaisiai užauginti ekologiškai ir nėra apdoroti cheminiu būdu.
Taigi prieš vartojimą ankštiniai produktai turi būti pakankamai apdoroti. Pažaliavusios bulvės ir neprinokusios daržovės maistui netinkamas pasirinkimas, o visus atvežtinius vaisius būtina nulupti. Vartoti jų žieveles gali būti pavojinga sveikatai.