Kokosų aliejus gali būti toks pats kenksmingas sveikatai kaip ir sviestas bei taukai, - įspėjo Amerikos širdies sveikatos ekspertai.
Amerikos širdies asociacijos (angl. American Hearth Association) teigimu, kokosų aliejuje gausu sočiųjų riebalų, kurie gali padidinti „blogojo“ cholesterolio lygį žmogaus organizme.
Kokosų aliejus paprastai yra įvardinamas kaip sveikas produktas ir kai kurie žmonės tvirtina, kad jame esantys riebalai yra sveikesni nei kiti sotieji riebalai. Vis dėlto, AHA tvirtina, kad nėra atlikta pakankamai tyrimų, kurie paremtų šį teiginį.
Kokosų aliejaus nauda sveikatai – mitas?
Rekomendacijos dėl sveikatai naudingų riebalų kartais gali būti labai painios.
Gyvūnų riebalai, tokie kaip taukai, paprastai yra laikomi kenksmingais, o tuo tarpu augalų riebalai, tokie kaip alyvuogių ir saulėgrąžų aliejus, prisikiriami sveikesniam pasirinkimui.
Ši teorija remiasi sočiųjų riebalų kiekiu šiuose produktuose.
Sotieji riebalai
Gausus sočiųjų riebalų vartojimas gali padidinti „blogojo“ cholesterolio lygį kraujyje, kuris, savo ruožtu, užkemša arterijas ir padidina riziką susirgti širdies ligomis bei patirti insultą.
AHA teigimu, 82 proc. kokosų aliejaus riebalų yra sotieji. Šiame aliejuje sočiųjų riebalų yra daugiau nei svieste (63 proc.), jautienos riebaluose (50 proc.) ir taukuose (39 proc.). Kaip ir kiti sotieji riebalai, jie padidina „blogojo“ cholesterolio lygį žmogaus organizme.
Kai kurie ekspertai tvirtina, kad dėl kokosų aliejuje randamo aliejų mišinio šis produktas yra sveikas pasirinkimas, tačiau AHA teigimu, tam trūksta įrodymų.
AHA tikina, kad žmonės turėtų apriboti suvartojamą sočiųjų riebalų kiekį, pakeisdami juos nesočiaisiais augaliniais aliejais, tokiais kaip alyvuogių ir saulėgrąžų aliejus, bei užtepais.