Klausimas. Nuolat daugiau ar mažiau skauda nugarą nuo stuburo degeneracijos, osteochondrozinių pažeidimų. Koks maistas rekomenduojamas stuburui stiprinti, degeneracijai sulėtinti? Reda, 58 m.
Atsako Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė
Apskritai rekomenduojama sveika subalansuota mityba. Ar tikrai yra konkretus maistas dėl stuburo degeneracijos, osteochondrozinių pakitimų, abejotina, tačiau patartina vengti druskos, rūkytų mėsos produktų, saldžių produktų, gazuotų gėrimų.
Kasdien reikia valgyti maisto produktų, turtingų B grupės vitaminų ir įvairių mineralų: viso grūdo gaminių, įvairių kruopų, daržovių, vaisių ar uogų (apie 300 gramų per dieną), liesų pieno produktų, žuvies, liesos mėsos, riešutų, sėklų, aliejaus (iki 2-3 valgomųjų šaukštų per dieną, gardinant jau paruoštą maistą).
Labai svarbu gerti pakankamą kiekį nesaldintų skysčių - per parą apie 2 litrus. Taip pat būtina mažinti svorį, jei kūno masės indeksas didesnis nei 25 kg/m2.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.