Nauji Kinijos mokslininkų tyrimai parodė, kad bulvių, svogūnų ir žiedinių kopūstų kasdienis vartojimas gali trečdaliu sumažinti skrandžio vėžio riziką. Šią riziką didina ir alus, spiritiniai gėrimai, druska bei konservuotas maistas, - rašo ndtv.com.
Manoma, kad didžiausią nuo vėžio saugantį poveikį turi daržovėse esantis vitaminas C. Jis veikia kaip antioksidantas ir gali sumažinti skrandžio ląstelių stresą, kovoja su bakterija, galinčia sukelti vėžį.
Šios išvados padarytos išanalizavus 76 tyrimų, skirtų nustatyti mitybos ir skrandžio vėžio išsivystymo ryšį, rezultatus. Tyrimuose dalyvavo daugiau nei 6,3 mln. žmonių.
Nustatyta, kad kiekviena per dieną suvalgyta 100 g vaisių ar daržovių porcija (maždaug pusė obuolio) skrandžio vėžio riziką sumažina 5 procentais.
Kasdienis vartojimas 50 mg vitamino C (tiek vitamino C yra maždaug dviejose bulvėse) riziką susirgti sumažina 8 proc.
Šaukštelis druskos kiekvieną dieną riziką padidina iki 12 proc.
Taip pat nustatyta, kad skrandžio vėžio riziką didina marinuotų daržovių, kepenų ir špinatų, o mažina – vaisių, lapinių kopūstų ir salierų kasdienis vartojimas.