Ketvirtadienis, 2024.09.12
Reklama

Dietologė įvardijo, kuri sviesto rūšis turėtų dažniau atsidurti mitybos racione

Pranešimas žiniasklaidai | Šaltinis: vlmedicina | 2024-08-22 10:15:16

Lydytas sviestas (ghi) yra kepimo riebalų rūšis, plačiai naudojama Indijos virtuvėje. Pastaraisiais metais šio sviesto populiarumas išaugo ir kitose pasaulio šalyse. „Ghi“ gaminamas kaitinant sviestą, atskiriant vandenį ir pieno medžiagas bei taip paliekant grynus, nuskaidrintus sviesto riebalus, pasižyminčius sodriu skoniu. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pranešime žiniasklaidai teigia, kad nors šį sviestą reikia vartoti saikingai, vis dėlto jis gali tapti vienu iš vitaminų A, E ir K2 šaltinių.

Daržovių troškinys
Daržovių troškinys su lydytu sviestu / Pranešimo autorių nuotr.

„Ghi“ sviestas – sveikatai palankiausias

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, norintys įtraukti lydytą sviestą į sveikatai palankią mitybą, turėtų tą daryti saikingai. Specialistė akcentuoja, jog nepaisant „ghi“ sviesto maistinių naudų, jo vartojant per daug gali būti padarytas neigiamas poveikis širdies sveikatai bei atsirasti kitų nepageidaujamų veiksnių, susijusių su kūno masės reguliavimu.

„Norintys įtraukti šį lydytą sviestą į sveikatai palankią mitybą pirmiausia turėtų žinoti, kad jis yra kaloringas – viename valgomajame šaukšte yra maždaug 112 kalorijų. Todėl labai svarbu kontroliuoti suvartojamo „ghi“ sviesto porcijas, kad būtų išvengta nepageidautino kalorijų pertekliaus. Vartojant šį maisto produktą saikingai jis gali tapti vienu iš vitaminų šaltinių. „Ghi“ svieste randami riebaluose tirpūs vitaminai A, E ir K2. Šios maistinės medžiagos būtinos įvairioms organizmo funkcijoms, pavyzdžiui, sveikai odai, regėjimui ir kaulų būklei palaikyti. Be to, šio sviesto smilkimo temperatūra yra aukšta (apie 232 °C), todėl jis puikiai tinka maisto kepimui ir troškinimui dideliame karštyje“, – apie lydyto sviesto naudą pasakoja dr. E. Gavelienė.

Kai kurie turėtų valgyti saikingiau

Gydytoja dietologė pažymi, kad „ghi“ sviesto gamybos proceso metu pašalinama didžioji dalis laktozės ir kazeino, todėl šis maisto produktas tinka asmenims, jautriems laktozei ir kai kuriems pieno baltymams. Vis dėlto lydytame svieste gali likti šių medžiagų likučių, tad visiškai netoleruojantys laktozės bei alergiški pieno baltymams turėtų vartoti „ghi“ sviestą atsargiau. Be to, žmonės, turintys itin jautrų virškinimo traktą, taip pat gali jausti diskomfortą, įtraukę šį maisto produktą į mitybą.

„Tokiu atveju geriausia išmėginti nedidelį kiekį „ghi“ sviesto ir stebėti, kaip reaguoja organizmas. Jei pradedamas jausti diskomfortas pilve, vertėtų apsvarstyti kitų alternatyvių maisto produktų įtraukimą į racioną, kurie pakeistų lydytą sviestą, tačiau taip pat būtų sveikatai palankūs“, – įspėja gydytoja dietologė.

Kaip tinkamai laikyti „ghi“ sviestą namų sąlygomis?

Prekybos tinklo „Rimi“ atstovė Eglė Krasauskienė rekomenduoja įsigytą „ghi“ sviestą namuose laikyti taip, kad produkto nepaveiktų drėgmė bei šiluma: „Šis sviestas yra labai jautrus drėgmei, kuri gali pagreitinti gedimo procesą, todėl jos reikėtų vengti ir „ghi“ sviestą laikyti sausoje bei tamsioje vietoje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių bei šilumos šaltinių. Taip pat užtikrinkite, kad po kiekvieno naudojimo lydyto sviesto indo dangtelis būtų gerai uždarytas. Tiesa, būkite atsargūs naudodami šaukštus, kuriais imate „ghi“ sviestą: visada naudokite švarius ir sausus įrankius, kad į lydyto sviesto indą nepatektų drėgmės bei teršalų.“

Pasiruoškite gardaus, bet pigaus ir maistingo daržovių troškinio – greiti pietūs ar vakarienė garantuoti.

Daržovių troškinys su „ghi“ sviestu

Troškiniui reikės:

3–4 vnt. morkų;

2–3 vnt. bulvių;

1 vnt. cukinijos;

1 vnt. raudonojo svogūno;

2–3 v. š. ghi sviesto;

Druskos ir pipirų pagal skonį;

Šviežių prieskoninių žolelių (pvz., rozmarino ar čiobrelių).

Gaminimo eiga:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.

Supjaustykite daržoves į panašaus dydžio gabalėlius, kad jos iškeptų tolygiai.

Ant kepimo skardos išdėliokite supjaustytas daržoves.

Ištirpinkite „ghi“ sviestą ir apipilkite juo daržoves. Kruopščiai išmaišykite, kad visos daržovės pasidengtų sviestu.

Pabarstykite druska, pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis.

Kepkite orkaitėje apie 25–30 min. arba kol daržovės taps minkštos ir šiek tiek apskrus.

Ištraukus iš orkaitės, galima pabarstyti dar šiek tiek šviežių žolelių.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Atkurta odontologų savivalda – tikro rūpesčio pacientais ir savo bendruomene rezultatas
„Ypač džiaugiuosi vienu svarbiausių šių metų pasiekimų – priimtu sprendimu atkurti dalį Odontologų rūmų savi...
Miegokite ramiai: ką daryti, kad išmanusis nežadintų naktį?
Negalite užmigti, „scrollinate“ telefoną, o dėl to – dar labiau nesimiega? Tai – tarsi užburtas...
Draugų medikų iniciatyva: gabenami automobiliai Ukrainos kariams ir civiliams
Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos Ukrainos kariams perdavė 3 automobilius – 2 Volkswagen ir...
Viršsutartinių paslaugų apmokėjimas pagerino gydymo įstaigų finansus
Valstybinei ligonių kasai apmokėjus 94 mln. eurų Lietuvos gydymo įstaigoms už per pirmąjį šių metų pusmetį pacientams su...
Intymios zonos priežiūra menstruacijų metu: kokių klaidų geriau nedaryti?
Tinkama intymi higiena menstruacijų metu labai svarbi, tačiau neretai paraštėse pasiliekanti tema. Visuomenėje sklando g...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų