„Skaičiau, kad, kramtydami maistą, mes pakankamai jo nesusmulkiname ir organizmas pasisavina tik 1 proc. to, ką suvalgome. Ar tikrai taip yra?“ – klausia Viktorija iš Panevėžio.
Atsako fitoterapeutas Juozas Ruolia.
Iš tiesų mes sukramtome tik kas 100-ąją lastelę ir, tik „perlaužus“ kiekvieną iš jų, visi natūralios erdvinės sandaros vitaminai patenka į organizmą. Todėl išeitis – visas lapines daržoves sutrinti, kad būtų sutraiškytos jų ląstelės ir organizmas jas geriau pasisavintų. Nereikėtų spausti iš jų sulčių, nes jose lieka tik penktadalis veikliųjų medžiagų. Iš daržovių ir vaisių reikia gaminti piurė.
Kiek sutrintų daržovių reikėtų suvalgyti? Kanados mokslininkai rekomenduoja iki dviejų stiklinių per dieną. Vertėtų pasiimti jų į darbą ir vis po šaukštą suvalgyti: tinka ir su antruoju patiekalu, ir į padažus įsipilti. Vandens reikėtų gerti po porą gurkšnių iki litro per dieną.
Kodėl po porą gurkšnių? Todėl, kad, atskiedus fermentus, organizmas jų nesuvirškina ir prasideda puvimas. Mėsa, tinkamai neapdorota druskos rūgšties, tulžies rūgščių, kasos ir kitų 20 fermentų, atslinkusi į plonąjį ir storąjį žarnyną, laktobakterijų ir bifidobakterijų būna „neatpažįstama“. Bet ją puikiai „atpažįsta“ puvimo bakterijos, kurių organizme yra apie kilogramą. Patariu kasdien pasidaryti ir suvalgyti po dvi stiklines tyrės su obuoliu, bananu ir mėgstamomis žolėmis.