Valgomąjį krieną dėl jo savybių galime laikyti lietuviškuoju imbieru. Taip teigia Vegetarų draugijos pirmininkė Ksavera Vaištarienė. Anot jos, krienas puikiai valo organizmą. Be to, jis gali apmalšinti skausmą, turi įtakos širdies ir kraujagyslių, šlapimo ir lytinių organų, virškinimo sistemoms, medžiagų apykaitai.
„Krienas tikrai prilygsta imbierui. Jo panašus veikimas. Šaknys tarkuojamos ir maišomos su medumi, citrina, česnaku. Tokią tyrę reiktų po šaukštą valgyti kasdien. Taip galima puikiausiai valyti organizmą. Ir sergant labai pagerėja“, – tikina K. Vaištarienė.
Krieno veikliosios dalys yra fitoncidai, eteriniai aliejai, riebalai, mineralinės medžiagos, fosforas, manganas, kalis, arsenas, kalcis, kobaltas, magnis, fluoras, geležis, vitaminas C, angliavandeniai. Sutarkuotą jo masę galima naudoti ir išoriškai – kompresams.
„Sergant vandene, šlapimo pūslės akmenlige, krienas labai tinka. Jis tiesiog varo šlapimą ir akmenis aptirpdo. Podagra pasiduoda, reumatas. Jei puola nugaros, juosmens skausmai, reikia dėti krieno kompresus“, – sako K. Vaištarienė. Tokį kompresą pasidaryti, anot jos, labai paprasta – patarkuoto krieno košelę reikia užtepti ant audinio.
Jei žiemą sušąla kojos, galima uždėti ir karštą krienų kompresą. „Tokiu atveju krienus reikia pakaitinti ir uždėti jau karštesnį kompresą. Jį reikia dėti ant kelių, blauzdų, pėdų. Jei žmogus labai sušalo, toks kompresas tuoj pat sušildo. Reikia vandenyje pamirkyti tą audinį ir tada uždėti krieną“, – pataria K. Vaištarienė. Pasak jos, karštą kompresą reikėtų laikyti ilgiausiai 15 min.
Praskiestomis krienų sultimis K. Vaištarienė rekomenduoja skalauti burną, kai peršti gerklę arba vargina angina. Krienai esą padeda gydyti uždegimus, veikia baktericidiškai. „Tas krienas žudo mikrobus ir bakterijas“, – tvirtina žinovė.
Be to, krienai turi daug vitamino C, todėl, anot moters, didina druskos rūgšties kiekį skrandyje. Jie turėtų ypač padėti tiems, kurie serga anacidiniu gastritu. „Tai – didelė pagalba tiems, kuriems nesivirškina baltymai, – tęsia K. Vaištarienė. – Tokiais atvejais krienai padeda virškinimui, pagerina jį, žadina apetitą. Labai rekomenduojama prieš valgį suvalgyti arbatinį šaukštelį krienų su medumi“.
K. Vaištarienės žiniomis, krienai padeda ir nuo migrenos, aktyvuoja gleivines, kraujagysles, pagerėja kraujotaka. Krienas dar vadinamas „valstiečių garstyčiomis“, „gerklės valikliu“ ir „tikru daržo antibijotiku“. Rudenį rinktų krieno šaknų patariama užsišaldyti šaldiklyje.
Tačiau reikia žinoti, kad krienų nerekomenduojama vartoti sergantiems skydliaukės ligomis.