Nustatyta, jog kūdikiai, priskiriami padidintai pirmo tipo cukrinio diabeto rizikos grupei, pradėti maitinti kietu maistu 4–6 mėnesių amžiaus, rečiau kenčia nuo šios ligos, lyginant su kūdikiais, kietu maistu pradėtais maitinti anksčiau arba vėliau nei šis amžius.
Pirmo tipo diabetas – autoimuninė liga, kuria susirgti gali bet kokio amžiaus vaikai. Sergant šia liga sunyksta kasoje esančios ląstelės, atsakingos už insulino gamybą. Dėl to sergančiųjų šia liga organizmas stokoja insulino. Siekiant, kad žmogus išgyventų, insulinas turi būti leidžiamas dirbtinai: švirkštais arba insulino pompa.
Du tyrimai, atlikti 2003 metais, nustatė ryšį tarp kūdikių mitybos ir pirmo tipo diabeto. Naujausias tyrimas žengia dar vieną žingsnį pirmyn: siekdama patvirtinti šį ryšį, mokslininkų komanda stebėjo kūdikius ir fiksavo, kuriems jų išsivysto pirmo tipo diabetas. Tyrimui vadovaujanti epidemiologė Kendra Vehik, pristatydama naujausią darbą teigia, jog stebėjime dalyvavo 1,835 vaikai, pasiekę mažiausiai septynerių metų amžių. Visi tiriamieji priklausė padidintos diabeto rizikos grupei: jie arba turėjo genetinį polinkį diabetui, arba buvo paveldėjimo galimybė (artimieji sirgo šio tipo diabetu). Iš 53 diabetu sergančių vaikų 28 kietu maistu buvo pradėti maitinti dar nesulaukę 4 mėnesių amžiaus, taip padidinant šio susirgimo riziką kone dvigubai, lyginant su vaikais, kietą maistą pradėjusiais valgyti 4–6 mėnesių amžiaus.
Kūdikiai, kietą maistą pradėję valgyti vėliau, nei 6 mėnesių amžiaus, buvo priskirti dar didesnei rizikos grupei: susirgti pirmo tipo diabetu jiems grėsė kone tris kartus dažniau. Visgi tyrimo bendraautorė epidemiologė Jill Norris pažymi, kad vaikų, kietą maistą pradėjusių valgyti taip vėlai, tyrime dalyvavo labai nedaug, tad, siekiant patvirtinti šią prielaidą, reikėtų atlikti išsamesnius tyrimus.
Taip pat tyrimo autorės kelia mintį, jog susirgimo riziką gali didinti ir kūdikių dietą sudarantys vaisiai, jei jais maitinama iki 4 mėnesių amžiaus arba ryžiai ir avižos, jei šie produktai sudaro didelę dietos dalį kūdikiui perkopus 6 mėnesių amžiaus ribą. Visgi šie pastebėjimai kol kas nėra statistiškai reikšmingi, tad reikėtų atlikti išsamesnius tyrimus.
Jill Norris pristato dar vieną, ne ką mažiau įdomų pastebėjimą: kūdikiai, kurie buvo maitinami krūtimi tuo metu, kai jų dietą papildė kviečiai, buvo priskiriami 0,5 karto didesnės pirmo tipo diabeto rizikos grupei nei kūdikiai, kurie nebebuvo maitinami motinos pienu, kai pradėjo valgyti kviečius. Žinoma, kad gimus kūdikiui, jo imuninė sistema nėra iki galo išsivysčiusi, ji bręsta palengva. Viena iš galimų hipotezių, pasak Jill Norris, tokia, jog pirmas kietas maistas gali pernelyg stimuliuoti imuninės sistemos vystymąsi, tačiau kaip tai susiję su pirmo tipo diabetu, kol kas nėra aišku.
Straipsnis parengtas įgyvendinant Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos NVO fondo remiamą paprojektį „NVO, veikiančių mokslo sklaidos srityje, tinklo stiprinimas, plėtojant jo institucinius gebėjimus“.
Parengta pagal:
vlmedicina.lt