Klausimas. Daug rašoma apie cukraus žalą organizmui. Kuo būtų galima jį pakeisti? Galbūt fruktoze ar nendrių cukrum (ruduoju)?
Atsako gydytoja dietologė Žana Antonova
Geriausia cukrų pakeisti į natūralų jo šaltinį, t.y. vaisius (gali buti švieži, džiovinti). Arba sumažinti cukraus vartojimą iki minimumo. Jeigu reikia rinktis tarp baltojo ar rudojo cukraus, rekomenduočiau pasirinkti paskutinį variantą, nes rudasis cukrus - tai sutirštintos cukranendrių sultys. Jis yra nevisiškai išvalytas ir dėl melasos turi rudą atspalvį. Nors rudasis cukrus pagal energinę vertę beveik nesiskiria nuo baltojo, bet maistinė jo vertė (dėl melasos) daug didesnė: rudajame yra daug vitaminų, tokių kaip kalis, geležis, magnis, kalcis, cinkas, fosforas ir varis. Be to, rudasis cukrus turi mažiau sacharozės (89-96 proc.) negu rafinuotas (99,75 proc.), todėl jis yra ne toks saldus.
Prieš perkant rudąjį cukrų būtina atkreipti dėmesį į etiketę: ar tai tikrai rudasis cukranendrių cukrus? Jo kaina yra didesnė negu baltojo.
Fruktozė rekomenduotina sergantiesiems cukriniu diabetu, nes fermentai, kurie dalyvauja fruktozės reakcijose, nereikalauja insulino, be to, fruktozė lėčiau negu gliukozė pasisavinama žarnyne, todėl sergantieji cukriniu diabetu geriau toleruoja fruktozę. Kai kuriems sveikiems žmonėms fruktozė gali būti pilvo pūtimo priežastis.
vlmedicina.lt
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.