Didžioji nasturtė (lot. Tropaeolum Majus, sanskritu Raktabija) kilusi iš Pietų Amerikos. 1500-aisiais nasturtės buvo atgabentos į Ispaniją, vėliau tapo populiarios visoje Europoje. Naudojamos visos antžeminės augalo dalys:lapai, žiedai ir sėklos.
Nasturtė virtuvėje
Valgyti galima šviežius didžiosios nasturtės lapus, žiedinius pumpurus ir nesubrendusias sėklas. Švieži ir konservuoti jie yra geras priedas prie daržovių patiekalų.
Nasturtės sėklomis bei žiedų pumpurais patariama skaninti marinuotus agurkus, pomidorus, patisonus, Briuselio ir Savojos kopūstus.
Didžiųjų nasturčių lapus maistui taip pat galima džiovinti bei sūdyti, o žiedų pumpurus ir neprinokusias sėklas marinuoti su krapais.
Nasturčių smulkintus žiedus dedame į sriubas, salotas, sviestą, sūrius, sumuštinius, pyragus – suteikia itin malonų, saldų ir aštrų skonius.
Nasturčių padažas: 1 puodelis grietinės, ketvirtadalis šaukštelio asafetidos, trečdalis šaukštelio citrinos sulčių, 2 šaukšteliai smulkintų nasturčių lapų ar sėklų.
Nasturtės subalansuoja ekosistemą darže: sodinama tarp pomidorų, bulvių, kopūstų, agurkų, taip pat aplink vaismedžius, nes atbaido amarus, kopūstinukus ir kitus kenkėjus.
Sveikatinančios nasturčių savybės
Peru indėnai nasturtės lapus naudojo kaip arbatą nuo peršalimo, gripo ir kvėpavimo takų ligų. Nasturtės, kaip natūralus antibiotikas, naudojamos nedidelių įpjovimų ir įbrėžimų dezinfekavimui.
Ajurveda nasturčių lapais pataria trinti dantenas, norint pagyvinti kraujotaką ir dezinfekuoti. Sergantiesiems burnos gleivinės uždegimu Ajurveda pataria burną skalauti didžiosios nasturtės nuoviru, pasaldintu medumi.
Didžiosios nasturtės žolėje bei žiedų pumpuruose yra vitamino C, karotino, glikozido tropeolino, rauginių medžiagų.
Didžioji nasturtė apsaugo nuo skorbuto, skatina šlapimo išsiskyrimą, valo kraują, pagerina širdies ritmą, sergančiųjų stenokardija kraujotaką bei savijautą.
20 gramų didžiosios nasturtės žolės užpilkite 1 stikline verdančio vandens, termose leiskite nusistovėti 2 valandas, po to antpilą nukoškite.
Sergantiems lėtiniu bronchitu, hipertonija, skorbutu, anemija bei inkstų akmenlige šio antpilo patariama gerti po 2 ar 3 valgomuosius šaukštus 4 ar 6 kartus per dieną.
Plaukams pastiprinti kas antrą dieną į galvą įtrinkite didžiosios nasturtės sulčių.
Kai kuriose šalyse iš žalių nasturčių lapų gaminamas vitamino C koncentratas.
Parengė Žilvinas Užkuraitis