4-6 porcijoms reikia 2 kg kvietinių miltų, apie 1 litrą vandens.
Sultiniui:
3 lauro lapeliai.
Pusė arbatinio šaukštelio asafetidos (devyndrekio sakų miltelių) - nebūtinai.
2 valgomieji šaukštai pomidorų pastos.
2 šaukšteliai druskos.
1 šaukštelis maltų juodųjų arba kvapiųjų pipirų.
1 šaukštelis kalendros, kumino, garam masalos, kario ar kito mišinuko.
2 šaukštai ghi arba nerafinuoto aliejaus.
Norint išgauti žuvies skonį verdant įdedame jūrų dumblių "Nori" lapų.
Padažui tinka sezamo pasta.
Maišome miltus su vandeniu, kol gausime tvirtai minkomą, nelimpančią prie rankų tešlą.
Įvyniojame į maistinę plėvelę ir paliekame apie 30 min. pastovėti.
Išvyniojame, perminkome ir įdėję į dubenį minkydami plauname po drungno vandens srove.
Plauname tešlą, kol vanduo dubenyje tampa skaidrus ir lieka apie 40 proc. pirminio kiekio korėta, tąsi masė - tai ir yra seitanas.
Nuspaudžiame vandenį ir paliekame 10 - 15 min. pastovėti.
Supjaustome seitaną gabalėliais ir verdame sultinyje apie 10 min.
Paruoštas seitanas būtinai sultinyje laikomas šaldytuve iki 2 sav.
Galima virti , kepti , troškinti.
Iš seitano gaminamas faršas čeburekams, virtinukams, guliašas, šašlykai, steikas, dešrelės.
Gaminimas toks paprastas, kad visuomet išeina iš pirmo karto.
Vienos porcijos be padažo maistinė vertė: 196 kalorijų, 39 kalorijų iš riebalų, 0 mg cholesterolio, 186 mg natrio, 83,2 mg kalio, 12,8 g angliavandenių, 1,3 g ląstelienos, 1 g cukraus, 27,7g baltymų.
Skanaus.
Zita Užkuraitienė