Šeštadienis, 2024.12.21
Reklama

Liepos 8-oji – Tarptautinė alergijos diena

vlmedicina.lt | 2013-07-08 12:17:23

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas, minėdamas Tarptautinę alergijos dieną, primena, kaip išvengti maisto produktų alergijos sukeliamų nepageidaujamų simptomų.

Jūros gėrybės
Jūros gėrybės - vienos dažniausių alergijos sukėlėjų. Algirdo Kubaičio nuotr.

Alergija maisto produktams pasireiškia, kai paprastai nekenksmingi maisto produktai, patekę į organizmą, sukelia neįprastą imuninės sistemos reakciją ir nepageidaujamus simptomus. Tokia reakcija į maistą dažniausiai įvyksta labai greitai po alergiją sukėlusio maisto produkto suvartojimo. Alerginėms reakcijoms išprovokuoti parastai užtenka nedidelio alergijas sukeliančio maisto kiekio.

Maisto alergijos nustatomos vis dažniau. Nors priežastys nėra tiksliai žinomos, manoma, kad tam turi įtakos pasikeitusi mityba, pagerėjusios higienos sąlygos ir dėl to padidėjęs imuninės sistemos jautrumas. Tyrimais nustatyta, kad alergijos maistui būdingos 5-8% vaikų ir 1-2% suaugusiųjų.

Teoriškai visi maisto produktai gali sukelti alergijas, tačiau dažniausiai alergijas sukelia: salierai, glitimo turintys javai (kviečiai, rugiai, miežiai ir avižos), vėžiagyviai (krabai ir krevetės), kiaušiniai, žuvis, pienas, moliuskai (midijos, austrės), garstyčios, riešutai (lazdyno, graikiški ir žemės riešutai), sezamo sėklos, soja.

Alergijos sukeliami simptomai gali būti labai įvairūs. Suvalgius maisto produktą, kuriam esate alergiškas, gali atsirasti odos bėrimas ar niežulys, virškinimo trakto sutrikimai, limfmazgių padidėjimas. Nedažna, tačiau labai ūmi bei gyvybei pavojinga alerginė reakcija – anafilaksija.

Labai dažnai alergija maisto produktams yra maišoma su maisto produktų netoleravimu. Pastaroji būklė dažniausiai išsivysto palaipsniui, joje imuniniai procesai nedalyvauja ir nors esant maisto produktų netoleravimui anafilaksija neišsivysto, tačiau visi kiti simptomai panašūs į būdingus alergijai simptomus.

Kaip išvengti alerginių sukeltų nepageidaujamų reakcijų?

Pagrindinis būdas siekiant išvengti alergijos sukeltų simptomų yra nepageidaujamas reakcijas sukeliančių maisto medžiagų vengimas. Sužinoti, ar maisto produkte yra medžiagų galinčių sukelti alergines reakcijas, galima atidžiai perskaičius perkamų maisto produktų etiketes, kuriose turi būti aiškiai nurodomas alergiją galinčios sukelti medžiagos pavadinimas, išskyrus atvejus, kai paties maisto produkto pavadinimas nurodo atitinkamą sudedamąją dalį.

Kadangi alergija maisto produktams atsiranda dar kūdikystėje ar ankstyvoje vaikystėje, svarbu atkreipti dėmesį tiek į nėščios moters mitybą, tiek ir į kūdikio mitybą. Nors nėščiajai speciali dieta nereikalinga, tačiau rekomenduojama nepiktnaudžiauti dažniausiai alergizuojančiais maisto produktais. Kūdikiui tinkamiausias maistas – motinos pienas, nustatyta, kad kūdikiai maitinti motinos pienu rečiau serga alergijomis.

vlmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Užtraukti dūmą paauglius veja ir stresas
„Kuo sunkesnėmis sąlygomis gyvena nepilnametis, tuo didesnė tikimybė, kad jis paklius į žalingų įpročių spąstus&ld...
Gydytojams rezidentams bus skiriamos vienkartinės išmokos
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) priėmė sprendimą, pagal kurį šiemet sutaupytos SAM veiklos lėšos bus skiriamos šali...
Po gyvenimo lūžio: kaip jaunam vyrui pavyko išbristi iš alkoholio ir beprasmybės liūno
Alkoholio upės, konfliktai ir net muštynės – visa tai neseniai buvo eilinės Jono (vardas pakeistas, tapatybė žinom...
Dažniausi švenčių negalavimai ir traumos: ką būtina turėti savo namų vaistinėlėje?
Net ir pačios gražiausios metų šventės gali būti aptemdytos įvairiausių negalavimų, traumų ar susižeidimų. Dažnu atveju...
Šiltos Kalėdos Jonavos ligoninėje: kviečia gimdyti saugiai ir patogiai
Šventinis laikotarpis Jonavos ligoninės gimdymo skyriuje alsuoja ypatinga šiluma – kiekvienas čia gimęs kūdikis ta...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų