Ketvirtadienis, 2025.04.24
Reklama

Lietuva pirmauja pasaulyje pagal nepakantumą saldikliams

Šaltinis: vlmedicina | 2016-09-27 10:47:28

Lietuvos vartotojai labiausiai pasaulyje vengia dirbtinių saldiklių. Tokių maisto pirkėjų šalyje yra trys iš keturių, o pasaulyje cukraus pakaitalų mėgėjai ir priešininkai yra pasidalinę į dvi apylyges stovyklas, rodo tarptautinės rinkos tyrimų bendrovės „Nielsen“ duomenys.

© VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) asociatyvioji nuotr.

Lietuva išsiskiria tuo, kad net 75 proc. jos pirkėjų yra linkę apeiti maisto produktus, kurie yra saldinti aukšta fruktozės koncentracija pasižyminčiu kukurūzų sirupu, aspartamu, sukraloze, acesulfamu ar neotamu. Tokio aukšto netolerancijos rodiklio saldikliams neparodė nė viena kita pasaulio šalis, iš kurių arčiausiai Lietuvos atsidūrė Taivanas su 73 proc. pirkėjų, vengiančių dirbtinių saldiklių.

Nors nuosekliai auganti metinė cukraus pakaitalų rinka vertinama milijardais JAV dolerių, aiškėja, kad 53 proc. pasaulio vartotojų stengiasi, kad dirbtinių saldiklių jų maiste nebūtų.

„Šalies vartotojų klausiant apie alergijas ar netoleranciją maisto sudėtinėms dalims, daugiau kaip trys ketvirtadaliai patikino, jog namų ūkyje tokių žmonių nėra, o du penktadaliai teigė nesilaikantys jokių konkrečių dietų. Vis tik aišku, kad Lietuvos pirkėjai didžiausia problema laiko cukrų bei dirbtinius saldiklius. Cukraus pripažino vengiantis kas trečias, o dirbtinių saldiklių – didžioji dauguma respondentų. Galimai tai yra susiję ne tik su rūpinimusi sveikata, bet ir su naująja pasaulio epidemija tituluojamu cukriniu diabetu, iš esmės koreguojančiu susirgusiųjų mitybos įpročius. Be to, vartotojų jautrumas maisto priedams gali būti neišblėsęs po prieš keletą metų kilusio ažiotažo dėl mononatrio glutamato maiste“, - sako „Nielsen“ vadovė Baltijos šalims Ilona Lepp.

Jos teigimu, į vartotojų nuotaikas bei maisto pasirinkimo kriterijus dėmesį pirmiausiai turi atkreipti gamintojai, siekiantys įtikti pirkėjams ir pasiūlyti jiems realius poreikius atitinkančius maisto produktus.

Net 80 proc. Lietuvos pirkėjų teigia nenorintys vartoti gyvūninės kilmės maisto, kuriame yra antibiotikų bei hormonų pėdsakų bei šiuo klausimu pasaulyje dalinasi pirmą vietą su Ukraina.

„Nielsen“ duomenimis, palyginti su kitomis pasaulio šalimis, Lietuvos vartotojai užima antrą vietą pagal antipatijas sintetiniams kvapams maiste (78 proc., pirmauja Ukraina su 80 proc.), sintetiniams dažikliams (77 proc., pirmauja Graikija su 78 proc.) ir skonio bei aromato stiprikliui mononatrio glutamatui (72 proc., pirmauja Taivanas su 74 proc.).

Maisto, kuriame yra genetiškai modifikuotų organizmų (GMO), savo lėkštėje nepageidauja matyti 76 proc. Lietuvos vartotojų ir jie yra treti pasaulyje: nusileidžia tik Serbijai (79 proc.) bei Bulgarijai (77 proc.).

Ketvirtoji vieta pasaulyje Lietuvai atiteko dėl nemeilės sintetinėms maisto konservavimo medžiagoms – 77 proc., pirmąjį trejetuką sudaro Ukraina (80 proc.), Taivanas (79 proc.) ir Graikija (78 proc.).

„Akivaizdu, kad Lietuvos vartotojai stengiasi maitintis sveikiau. Jie žino skirtumą tarp būtinų riebalų ir vengtinų transriebalų, į racioną stengiasi įtraukti jautienos, vištienos, kiaušinių. Kaip senas žemdirbystės tradicijas ir kultūrą turinti šalis, mityboje nevengiame grūdų produktų, savo nišos ieško vis didesnį vartotojų dėmesį traukiantis vadinamasis supermaistas – ispaninio šalavijos (chia) sėklos, dygliuotojo ožerškio (goji) uogos. Vartotojų pasirinkimą ir maisto pasirinkimo kriterijus lemia sąmoningas apsisprendimas, kai jie įvertina naujausias mitybos tendencijas bei viešojoje erdvėje ekspertų pateikiamą informaciją“, - sako „Nielsen“ vadovė Baltijos šalims.

Vartotojų įpročių, susijusių su maisto sudėtinių dalių pasirinkimu, tyrimą „Nielsen“ atliko šiemet vasarį-kovą, internetu apklausus daugiau kaip 500 žmonių.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: saldikliai
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikų endokrinologė: hormonų pusiausvyrą trikdo net kasdieniai įpročiai
Pastaraisiais metais vis daugiau žmonių serga endokrininėmis ligomis, todėl mokslininkų dėmesys krypsta į aplinkoje esan...
Kokios medžiagos būtinos kiekvienam, norinčiam išsaugoti gerą regėjimą
Regėjimo sutrikimai vis rečiau siejami tik su senėjimu – amžius jau nebėra laikomas pagrindiniu veiksniu jiems ats...
Tamsūs ratilai po akimis: ar jie tikrai tik dėl nuovargio?
Tamsūs ratilai po akimis – problema, su kuria bent kartą yra susidūręs beveik kiekvienas. Jie dažnai kelia nepasit...
Antakalnio poliklinika tapo daugiausia pacientų turinčia poliklinika Vilniaus mieste
Antakalnio poliklinika pagal prisirašiusių pacientų skaičių tapo didžiausia tarp visų sostinės poliklinikų. Šiuo metu ji...
Pavargusios akys, neryškus vaizdas ir galvos skausmai: ką tai išduoda apie jūsų sveikatą?
Po darbo dienos jaučiate akių nuovargį, paraudimą, galvos skausmus, o vaizdas ima lietis? Daugelis mano, kad dėl to kalt...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų