Praėjusią savaitę spaudoje pasirodžius Visuomenės sveikatos centro informacijai, kad sostinės gyventojų apsinuodijimo maistu protrūkius galėjo sukelti prekybos centruose parduodami nesaugūs kiaušiniai, Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai atliko specialų patikrinimą. Patikrinimo metu atrinkti ir laboratorijoje ištirti trijų stambiausių šalies kiaušinių tiekėjų ir gamintojų produkcijos mėginiai salmoneliozei nustatyti.
Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus per 150 kiaušinių, nenustatyta taršos salmonelėmis nei ant kiaušinių lukštų, nei jų viduje. Visi tirti mėginiai atitiko teisės aktų reikalavimus.
Valstybinės maisto ir veterinarijos specialistai pabrėžia, kad Salmonella genties bakterijos yra plačiai paplitę mūsų aplinkoje. Salmoneliozės sukėlėjai gyvena ir dauginasi naminių ir laukinių gyvūnų: paukščių, kiaulių, raguočių, graužikų, o taip pat namų augintinių (roplių, sausumos bei vandeniniuose vėžlių, viščiukų, šunų, kačių) žarnyne. Žmonės taip pat gali būti šių bakterijų nešiotojai.
Pagrindinis salmoneliozės plitimo būdas yra žalios arba nepakankamai termiškai apdorotos, užterštos salmonelėmis paukštienos, kiaušinių, jautienos, kiaulienos, pieno ir jų produktų, vandens, vaisių bei daržovių vartojimas. Maistą salmonelėmis gali užkrėsti jį tvarkantys asmenys, nenusiplovę rankų pasinaudojus tualetu. Sukėlėjai į maistą taip pat gali patekti nuo virtuvės įrankių, aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo pjaustyta žalia paukštiena, jautiena, kiauliena, daržovės. Vartojimui paruoštas maistas gali būti užkrėstas salmonelėmis laikant jį kartu su žalia paukštiena, kiaušiniais, mėsa, daržovėmis.
Vis tik apsinuodijimo maistu protrūkiai dažniausiai kyla ne dėl vieno kurio nors maisto produkto, o dėl kelių sutapusių priežasčių: nepakankamos asmeninės ir maisto tvarkymo higienos, netinkamo maisto produktų paruošimo ir laikymo, žinių apie saugų maisto ruošimą stokos.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba