Klausimas. Kaip vartotini linų sėmenys? Ar juos galima berti į maistą žalius, ar būtina pakepinti? Kokią naudą jie sveikatai turi? Monika.
Atsako Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė
Linų sėmenis vartokite maltus, įberiant į košes, jogurtą, kefyrą ar pasukas, pakanka pradėti nuo 1-2 arbatinių šaukštelių per dieną. Terminis apdorojimas nebūtinas, bet susmulkinti bus geriau įsisavinami.
Linų sėmenys turi baltymų- visų svarbių amino rūgščių (svarbu imunitetui, medžiagų apykaitai), angliavandenių, maistinių skaidulų (gerina žarnyno veiklą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje) ir augalinių riebalų - omega 3 riebalų rūgščių (stiprina imunitetą, padeda širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai). Taip pat turi daug B grupės vitaminų, nemažai mineralinių medžiagų - geležies, kalio, cinko, magnio, fosforo, seleno, vario.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.