Iš Indijos į Lietuvos virtuves atkeliavęs ghi sviestas gali patraukti ne vieno namų virėjo dėmesį dėl įdomių faktų apie šio produkto gamybą, jo skonio bei įvairiapusės naudos žmogaus organizmui.
Ghi sviesto nauda sveikatai
„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pasakoja, kad lydytą sviestą rekomenduojama išbandyti ne tik dėl naudos žmogaus organizmui, bet ir dėl jo išskirtinio bei su kitais aliejais nesulyginamo skonio. Anot jos, iš karvės pieno gaminamas sviestas pasižymi saldžiu, riešutiniu prieskoniu. O beruošiant jį savo virtuvėse, po visus namus pasklinda malonus karamelinis aromatas.
„Iš tikrųjų ghi sviestas yra labai vertinamas tarp sveikuolių. Kaip ir kokosų sviestas, jis pasižymi maistinių medžiagų įvairove, tačiau jame išskirtinai gausu naudingųjų omega-3 riebalų rūgščių, antioksidantų bei tokių vitaminų kaip A, E ir D, kurie pasirūpina bendra mūsų savijauta ar netgi imuniteto stiprinimu. Be to, dėl specialios sviesto gamybos iš jo sudėties yra pašalinamas karvės piene esantis ir alergijas keliantis baltymas – kazeinas. Tai gali tapti tikru džiaugsmu laktozės netoleruojantiems žmonėms, kurie galbūt jau daug metų nevartoja pieno produktų“, – pasakoja B. Baratinskaitė.
Pašnekovė priduria, kad lydytas sviestas gali praversti ir griliaus sezono metu. Gaminant jį, iš pieno riebalų yra pašalinamas visas vanduo – būtent dėl šio proceso vėliau sviestą galima naudoti, kepant daug aukštesnėje temperatūroje nei įprastai. Jeigu, anot jos, paprasto sviesto naudingosios medžiagos sudega jau pasiekus 177 °C laipsnių temperatūrą, ghi riebalai maistingumą išsaugo iki 252 °C.
Ne tik norintiems išbandyti naujas idėjas virtuvėje, bet ir susigundžiusiems riešutų bei karamelės kvapais namuose, maisto gamybos ekspertė atskleidžia tradicinį lydyto sviesto receptą.
Ghi sviestas
Reikės: 1 kg sviesto – geriausia rinktis kuo riebesnį.
Sviesto ruošimui reikalingi įrankiai: storadugnis puodas, indas sviestui laikyti, marlės gabalėlis.
Visų pirma, supjaustykite sviestą nedideliais kubeliais. Sudėkite juos į storadugnį puodą ir ištirpinkite ant silpnos ugnies. Nepamirškite kartkartėmis pamaišyti. Tuomet užvirinkite sviestą. Pamatysite, jog po 5 min. nuo užvirimo jis po truputį pradės putoti, o po 7 min. jau didžiąją puodo dalį sudarys vien putos. Neišsigąskite ir leiskite joms kilti – šis procesas yra būtinas ghi sviesto gamyboje.
Po 10 min. šiek tiek primažinkite ugnį ir toliau kaitinkite sviestą su putomis – kartas nuo karto viską pamaišykite. Po maždaug 1 val. ant išlydyto sviesto paviršiaus susidarys pilkšvas sluoksnis, taip pat palei dugno apačią pasimatys nusėdę pieno baltymai. Tuomet viską pavirkite dar apie 15 min., tačiau atidžiai stebėkite, jog sviestas nesusviltų. Po 15 min. išjunkite ugnį ir patraukite puodą nuo viryklės.
Palaukite kol sviestas atauš. Vėliau pasiruoškite indą, kuriame žadate laikyti ghi sviestą. Uždenkite jį marle ir tuomet pro ją prakoškite sviestą. Šią medžiagą su likusiomis sviesto apnašomis išmeskite leiskite inde esančiam sviestui sustingti.
„Nors, kaip matote, pasigaminti ghi sviestą iš tikrųjų nėra taip sudėtinga, visgi tai gali pareikalauti ir papildomo atidumo. Jeigu abejojate, ar sviestas jau išvirė, galite į jį įmerkti šaukštą: jeigu ant jo nusėdęs sviestas yra šviesus – dar reikėtų jį šiek tiek pavirinti, o jeigu šis pasižymi sodria geltona spalva – tuomet jau yra paruoštas naudojimui. Taip pat nepamirškite, kad kambario temperatūroje laikomas ghi sviestas jums gali tarnauti iki 3 mėnesių“, – dalijasi patarimais maisto gamybos ekspertė.