Ketvirtadienis, 2024.12.19
Reklama

Maisto ekspertė pataria, kaip pasigaminti sveikesnę uogienę

Šaltinis: vlmedicina | 2020-08-25 15:16:19

Kaip manote, ar galima pagaminti uogienę be cukraus? Ne tik galima, bet ir rekomenduotina. Pakeitę cukrų kitais natūraliais priedais ne tik mėgausitės sveikesne, bet ir skanesne bei kvapnesne uogiene. Ką į puodą dėti vietoje cukraus ir kokias uogas pasirinkti – pranešime žiniasklaidai patarimais dalijasi maisto ekspertė.

Slyvų uogienė su datulėmis. © Pixabay.com

Atidžiai atrinkite uogas

Norėdami paruošti gardžią ir maistingą uogienę, pirmiausia atrinkite uogas, nepraradusias savo naudingųjų savybių. Pasak V. Juodkazienės, jos turėtų būti gerai sunokusios, šiek tiek tamsesnės spalvos, tačiau dar nepradėjusios gesti.

„Gerai prinokusios uogos savyje turi ypatingo angliavandenio – pektino, veikiančio kaip natūralus tirštiklis. Ši medžiaga leidžia pagaminti džemo konsistenciją primenančią uogienę. Daug pektinų turi juodieji ir raudonieji serbentai, slyvos, agrastai ir avietės“, – vardija maisto ekspertė.

Rinkitės natūralius saldiklius

Daugeliui įprasta uogienes virti su cukrumi, tačiau norint gaminti sveikiau, maisto ekspertė pataria naudoti natūralius saldiklius.

„Nors uogos turi daug vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų, dažnai šiomis savybėmis trukdo mėgautis didelis cukraus kiekis. Vietoje jo ruošdami uogienę verčiau rinkitės natūralius saldiklius – medų ar datules. Šios medžiagos ne tik suteiks nemažai saldumo, tačiau praturtins uogienę išskirtiniais skoniais ir kvapais“, – patarimais dalijasi V. Juodkazienė.

Gamindami be cukraus, kuris ne tik suteikia saldumą, bet ir veikia kaip konservantas, atidžiai išvalykite tarą. Maisto ekspertė pabrėžia, kad natūraliai saldžiai uogienei būtina užtikrinti itin švarius ir sandarius indus, antraip uogienė greitai ims gesti.

Nelaikykite per ilgai

Pagaminę uogienę verčiau nieko nelaukę dėkite ją į šaldytuvą, neškite į rūsį ar kitą vėsią patalpą. Tačiau nepamirškite, kad net ir idealiausiomis sąlygomis laikoma uogienė galios ribotą laiką.

„Nors plika akimi nematoma, tačiau uogienės viduje vyksta įvairūs procesai. Per ilgai laikoma uogienė pradeda sluoksniuotis, cukrus ima kristalizuotis, o svarbiausia – žūsta uogose esantys vitaminai. Be to, pamažu keičiasi uogienės skonis ir malonus aromatas. Verčiau pasiruoškite tiek uogienių, kiek galite įveikti, o kitąmet išsivirkite dar“, – patarimais dalijasi V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė rekomenduoja pagamintą uogienę suvalgyti per 10 mėnesių.

Vyšnių uogienė be cukraus

Jums reikės:

  • 1 kg vyšnių
  • 1 l medaus
  • 250 ml vandens

Paruošimas:

Išimkite vyšnių kauliukus. Į puodą sudėkite medų ir užpilkite jį vandeniu. Kaitinkite ant vidutinės ugnies ir maišykite, kol medus ištirps. Medui ištirpus, sudėkite vyšnias. Virkite, kol jos ims kilti į paviršių. Gautą uogienę išpilstykite į sandarius indus ir palikite atvėsti. Laikykite šaldytuve arba šaltoje patalpoje.

Slyvų uogienė su datulėmis

Jums reikės:

  • 1,5 kg mėlynųjų slyvų
  • 300 g datulių
  • 100 ml vandens
  • 1 a. š. cinamono

Paruošimas:

Išimkite slyvų kauliukus ir smulkiai supjaustykite. Datules taip pat smulkiai supjaustykite ir viską sudėkite į puodą. Ant jų supilkite vandenį, pagardinkite cinamonu, uždenkite puodą ir kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies. Kai užvirs, sumažinkite ugnį iki minimumo ir virkite apie 30 minučių. Tuomet puodą atidenkite ir virkite dar apie valandą, kol džemas gerai sutirštės. Nuolat švelniai pamaišykite. Gautą džemą supilkite į sandarius indus ir palikite atvėsti.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: uogienė
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Per šventes padaugėja apsinuodijimo maistu atvejų: kas tai lemia bei kaip apsisaugoti?
Šventinis laikotarpis dažnam asocijuojasi ne tik su dovanomis ir šiltomis akimirkomis su šeima, bet ir dosniai kalėdinia...
Gydytoja akušerė-ginekologė: šlapimo nelaikymas yra ne gėda, o liga
Šlapimo nelaikymas yra sveikatos problema, apie kurią kalbėti vengia didžioji dalis moterų. Nors šis sutrikimas nėra pav...
Pavojingas apsinuodijimas smalkėmis prasideda paprastu galvos svaiguliu
Šaltuoju metų laiku, kai prasideda šildymo sezonas ir gyventojai pradeda aktyviai naudoti šildymo įrenginius, smarkiai p...
Šventės ir negalavimai: kada kreiptis skubiosios pagalbos, o kada galima gydytis namuose?
Šventiniu laikotarpiu į Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) Skubiosios pagalbos skyrių paprastai kre...
Kepenų transplantacija: pacientui prireikė operacijos dėl parazitų pažeistų kepenų
31-erių metų Petras tapo pirmuoju pacientu šalyje, kuriam dėl itin retos ligos – kepenų echinokokozės, kai parazit...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų