Kartais visi nusižengiame sveikos mitybos taisyklėms. Nespėjame pavalgyti pusryčių, pietums sukemšame mėsainį, vakare mėgaujamės bulvių traškučiais, geriame gazuotus saldžius gėrimus.
Dėl tokios mitybos jausimės tik prasčiau – apsunkę, mieguisti, sudirgę. Ką jau bekalbėti apie įvairias ligas, kurias sukelia nesveikas maistas, – širdies ir kraujagyslių problemos, onkologiniai susirgimai, Alzheimerio liga ir pan.
Kaip rašoma freep.com, naujausi UCLA (Kalifornijos universiteto Los Andžele) tyrimai atskleidžia, jog produktai, kuriuose yra omega-3 riebalų rūgščių, gali sumažinti fruktozės daromą žalą. Kokius produktus verta įtraukti į mitybą?
Laukinė lašiša
Riebioje žuvyje galima aptikti išties nemažai omega-3 riebalų rūgščių, todėl patariama skanauti laukinės lašišos, skumbrės, sardinių. Vegetarai šių naudingųjų medžiagų gali gauti iš riešutų, špinatų, pilno grūdo produktų. Kuo naudingos riebalų rūgštys? Jos apsaugo smegenis nuo pažeidimų, gerina atmintį. Laišoje dar ir gausu seleno, vitamino D, be to, šią žuvį paprasta ruošti.
Linų sėmenys ir ispaninio šalavijo sėklos
Šios sėklos - išties puikus pasirinkimas, kadangi vos keliuose šaukštuose gausu omega-3 riebalų rūgščių bei skaidulų, kurios reguliuoja svorį, suteikia sotumo jausmą, maitina gerąsias žarnyno bakterijas. Kalcis, baltymai bei antioksidantai taip pat teigiamai veikia mūsų savijautą, be to, šias sėklas lengva įtraukti į racioną, nes pakanka įmaišyti į salotas, jogurtus, varškę, trintus kokteilius ir pan.
Graikiniai riešutai
Jeigu jūsų pilvas išsipūtęs, o nuo persivalgymo sukeltų pasekmių jaučiatės nemaloniai, skanaukite graikinių riešutų. Ketvirtis puodelio šių riešutų turi net 133 proc. rekomenduojamas omega-3 riebalų rūgščių normos. 2015-ųjų metų Jeilio universiteto tyrimas atskleidė, jog kasdien suvartodami maždaug 50 g graikinių riešutų, sumažinsime norą užkandžiauti ir jausimės sveikesni.
Alavijų sultys
Specialistai tikina, kad alavijų sultys po nesveiko maisto puotos yra tikras išsigelbėjimas. „Tai pirmas dalykas, kurį siūlau savo klientams po nuodėmingo persivalgymo“, – tikina Nikki Ostrower, „NAO Nutrition“ įkūrėja Niujorke. Jose gausu vitaminų, mineralų ir amino rūgščių. Kaip teigiama „British Journal of General Practice“, alavijų sultys gali sumažinti žarnyno uždegimą, padarytą jam žalą, pagerinti virškinimą.
Sultinys
Kitas būdas pagerinti savo savijautą po nesveiko maisto dienos – tai sultinys. Kaip sako Nikki Ostrower, ta gali būti vištienos, žuvies ar bet koks kitas sultinys, kuris jums patinka, kadangi sriubas, pagamintas sultinio pagrindu, yra labai lengva virškinti, jos padeda organizmui atgauti prarastas maistingąsias medžiagas. Sultinys padeda organizmui lengviau įsisavinti kalcį, magnį, fosforą ir kt., be to, aprūpina kūną tokiomis medžiagomis, kurios mažina skausmą, stiprina imuninę sistemą, atkuria žarnyno gleivinę, slopina žarnyno uždegimą.
Kiaulpienių arbata
Kiaulpienių šaknų arbata – tai tikra vitaminų A, D, C, cinko, geležies, kalio, kalcio, magnio bei beta karoteno bomba. Ši arbata padeda, kai kaupiasi skysčiai ir jaučiatės išsipūtę, taip pat padidina detoksikuojančių virškinimo enzimų (fermentų) galią, rašoma „Journal of Pharmacy and Pharmacology“.
Rauginti gėrimai ir daržovės
Išbandykite probiotikus. Nikki Ostrower sako: „Juk taip lengva į stiklinę vandens įpilti šviežio obuolių acto ar išgerti kombučios“. Kombučia (kombucha) yra arbatos grybas – tai acto rūgšties bakterijų ir mieliagrybių simbiozė. Tie patys rytiečiai stebuklinguoju eliksyru palengvindavo virškinamojo trakto, žarnyno bėdas ir netgi stiprindavo energines ir gyvybines galias; Indonezijos gyventojai arbatiniu grybu gydydavosi apsinuodijimus, o štai geišos tikėjo, kad šiuo antpilu išsaugos liauną figūrą... Išoriškai jis, teigiama, šviesina odą, o plaukams suteikia vešlumo ir blizgesio. Trumpai tariant, istorija byloja, kad arbatinio grybo kelias prasidėjo jau prieš kelis tūkstančius metų, o štai pirmasis oficialus šios „medūzos“ aprašymas pasirodė 1913-aisiais.
Arbatinio grybo antpilas išsiskiria ypatinga sudėtimi, kadangi jame gausu organinių rūgščių. Viena jų – gliukurono, tituluojama tikra karaliene, sugebančia dezinfekuoti ir detoksikuoti organizmą, pašalinti visas nuodijančias medžiagas. Na, o vitaminų taip pat šiame grybe su kaupu: C, B grupės, D, P ir kt. Visi jie saugo nuo infekcinių susirgimų, teigiamai veikia širdies, kraujagyslių sistemą, stiprina nagus, plaukus, kaulus, gražina odą, greitina medžiagų apykaitą.
Fermentuotos daržovės, tokios kaip rauginti kopūstai, agurkėliai ar kimchi (aštrūs rauginti kopūstai, nacionalinis Korėjos patiekalas), aprūpins vitaminais bei amino rūgštimis.
Jūros daržovės
Įvairios jūržolės yra puikus pasirinkimas, kadangi aprūpina organizmą įvairiais vitaminais, pavyzdžiui, itin reikalingu B12, A, K, C, E, taip pat geležimi, kalciu, kaliu, niacinu, fosforu ir magniu. N. Ostrower pataria rinktis tamsesnes jūržoles, nes tokiose susikaupęs didžiausias vitaminų ir mineralų kiekis.